Környezetvédelem

2022.11.15. 13:47

Két újabb gyűjtőponton lehet leadni a használt sütőolajat Szekszárdon

Két újabb gyűjtőponton lehet leadni a használt sütőolajat Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) programjának köszönhetően.

TEOL

Fotó: Csortos Szabolcs

A Zöld Egyetem programban indított újabb kampány részeként a PTE összesen huszonegy, használt sütőolaj gyűjtésére szolgáló pontot hozott létre Szekszárdon, Pécsett és Zalaegerszegen. A tárolók, melyek az egyetem telephelyein találhatók, nemcsak a hallgatók, de bármely polgár számára szabadon használhatók – tájékoztatott a PTE.  A huszonegy tárolóból kettő van a megyeszékhelyen. Az egyik a PTE KPVK szekszárdi karának főépületénél, a másik a gyakorló általános iskolánál található.

Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet, ezért ne öntse senki a lefolyóba.

Az egyetem partnere a Biotrans Kft., mely a gyűjtőedényeket, és a kollégiumokban keletkezett használt sütőolaj gyűjtésére szolgáló hőálló edényeket is biztosította. A társaság  25 Forintot fizet az összegyűjtött sütőolaj kilójáért. Az így befolyt pénzt pedig környezetvédő akciókra fordítják majd azon telephelyek környezetében, ahol a gyűjtés élen jár.

A programtól a hallgatók szemléletformálásán túl azt is remélik, hogy a kollégiumokban kevesebb dugulás történik a szennyvízhálózatban.

Az egyetem által kiadott közlemény szerint a PTE kiemelt célként tekint a kommunális hulladék arányának csökkentésére. Mint emlékeztettek, három éve megszüntették a PET-palackos italok beszerzését, forgalmazását és hálózati vízadagolókat, valamint víztöltő állomásokat helyeztek ki az egyetemi telephelyeken.

Mint azt nemrég megírtuk, a „CseppetSem!” programban Tolnában összesen hatvan településen gyűjtik szelektíven a használt sütőolajat és sütőzsiradékot. A program képviselője szerint a jelenlegi energiaválság idején fontos lenne, hogy a begyűjtött anyag hazánkban hasznosuljon elsősorban biodízelként.

Így használja:

  • A használt sütőolajat hagyjuk kihűlni.
  • Töltsük vissza az eredeti csomagolásába, vagy egyéb kidobásra szánt műanyag palackba.
  • Keressük ki a térképen, melyik gyűjtőt érjük el a legkényelmesebben.
  • Dobjuk bele a gyűjtőbe a használt-sütőolajat tartalmazó palackot.
  • Figyeljük, milyen akció születik meg a Zöld Egyetem program és a mi zöld tevékenységünknek köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában