Völgységi Önkormányzatok Társulása ülés

2022.11.16. 18:00

A pályázati lehetőségről tájékoztatta a völgységi polgármestereket az államtitkár

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is jelen volt a Völgységi Önkormányzatok Társulása (VÖT) szerdai ülésén.

Szeri Árpád

Völgységi Önkormányzatok Társulása ülést tartottak Bátaapátiban

Fotó: Makovics Kornél

A szerveződés a bonyhádi járás huszonöt településén társulási összefogásban lát el kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatokat. A testület tagjai Bátaapátiban, a Naspolya Panzióban adtak egymásnak találkozót. Kezdésként a vendéglátók nevében Krachun Szilárd, a település polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután Salgó Ivett, Mőcsény polgármestere, mint nemrég megválasztott községvezető osztott meg pár gondolatot önmagáról és falu fejlesztési terveiről.

Filóné Ferencz Ibolya, a társulás elnöke – egyúttal Bonyhád polgármestere – elsőként a 2023. évi, belső ellenőrzési feladatok ellátásáról szóló előterjesztést ismertette. Az egyöntetű döntés értelmében erre a tevékenységre dr. Kósáné Hetesi Ildikó könyvvizsgáló kapott megbízatást, a szerződés megkötésére a testület felhatalmazta az elnököt. Ezzel összefüggésben került a plénum elé az ugyancsak elfogadott, jövő évi, belső ellenőrzési terv is. Ez a dokumentum tartalmazza az érintett települések és intézmények névsorát.

Több hozzászólást is kiváltott a társulási rendezvénysátor üzemeltetési szabályzatáról és bérleti díjáról szóló előterjesztés. A VÖT rendelkezik egy nagy méretű, tízszer húsz négyzetméter alapterületű sátorral. Ezt az objektumot gyakorta bérlik a VÖT alkotta települések különböző szabadtéri közösségi rendezvényekre. A minősített acélszerkezetű sátor szállítását, felállítását, bontását a Bonycom Nkft. végzi már évek óta nyolcvan ezer forint plusz ÁFA összegért. Miután az elmúlt időszakban a költségek jelentősen emelkedtek, az Nkft. azt kérte, hogy a szolgáltatás új díjtétele 150 ezer forint plusz ÁFA összeg legyen. A tanács a javaslatot elfogadta.

A tanácsülés végeztével Potápi Árpád János válaszolt a jelenlévőket foglalkoztató kérdésekre, főleg a különböző pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. A Magyar Falu Programmal kapcsolatos érdeklődésre elmondta, hogy nem tart visszalépéstől, itt minden haladni fog, miként halad is a maga pályázati medrében. Az Európai Uniós forrásokat tekintve úgy látta, hogy ezen a téren a jövő év hozhat kedvező fordulatot, hiszen a közeljövőben várható az EU-val való megállapodás. Aláhúzta, hogy számunkra a TOP-os, tehát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén megszerezhető források a leglényegesebbek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában