Sömmerda ma is élő emlék

2022.11.13. 18:26

Meghatódva köszöntötték egymást az egykori NDK-sok

Ötvenöt évvel ezelőtt jött létre az NDK és Magyarország között a kelet-németországi munkavállalást engedélyező egyezmény.

Sz. Á.

Csoportkép a fővárosi találkozóról. Balról a harmadik (szemüveggel) Várbíró Rudolf, középen hátul, fehér ingben és mellényben Somogyi Anikó (Fotó: Tordáné Karip Eta)

Az évforduló alkalmából pénteken délután Budapesten, a Stefánia Palotában, a Honvéd Kulturális Egyesület zászlós termében összejövetelre hívta Sömmerda városában egykor dolgozó tagjait az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete. A szervezők nevében Gombai-Nagy Károlyné, a felügyelőbizottság vezetője elmondta, hogy 1967 és 1983 között – a szerződés időtartamában – mintegy ötven-hatvanezer magyar fiatal dolgozott az NDK-ban, illetve járulékos haszonként tanult meg jól németül. Sőt, sokan Kelet-Németországban maradtak és ott alapítottak családot.

A budapesti találkozón, ahol örömmel és meghatódva köszöntötték egymást az egykori NDK-sok, Tolna megyét a Szekszárdon élő Kovács Lajosné Somogyi Anikó képviselte. Egy korábbi visszaemlékezésében felelevenítette, hogy 1967-ben szinte gyerekként ment ki dolgozni Sömmerdába. De érdemes volt, mert mint hozzátette: – Sok élménnyel gazdagodtunk, életre szóló barátságokat kötöttünk, megszereztük a vágyott tudást. Voltak, akik kint maradtak, ott találták meg a boldogulásukat, de többségünk felnőttként tért haza 1970. október 3-án.

Félig Tolna megyeinek mondhatta magát a találkozón Várbíró Rudolf, aki érettségije után az MMG Szekszárdi Műszergyárában helyezkedett el. Rövid ideig dolgozott gyárban, addig, míg meg nem szerezte az NDK-s munkához szükséges javaslatot. Somogyi Anikóhoz hasonlóan ugyancsak az első csoport tagjaként, 1967-ben utazott Sömmerda kisvárosába. Hazatérése után egy ideig Szekszárdon maradt, majd Budapesten telepedett le. Nemrég Németországban járt, és egy régi ismerősnél egy napot Sömmerdában töltött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában