Témahét

2022.11.08. 07:00

Mintha a Hair című filmből léptek volna ki a diákok

Virágmintás ruhákba öltöztek a cikói iskolások. Így kísérték figyelemmel az ezermester Mekk Elek kalandjait. A retró héten korabeli édességek is terítékre kerülnek. A kicsik belekóstolnak nagyszüleik világába.

Szeri Árpád

Az iskola első osztályos tanulói hamisítatlan hippi öltözékben. Fotó: Beküldött kép.

Öltözz hippinek és gyere úgy az iskolába! Ezt a feladatot kapták a Cikói Perczel Mór Általános Iskola tanulói az intézményben tartott retró hét első napján. Ez a tennivaló cseppet sem volt terhes a kisdiákok számára, akik – természetesen szüleik tanácsaival és segítségével – minta a Hair című filmből léptek volna ki, fantáziadús szerelésekkel lepték meg egymást és a pedagógusokat.

De miként is lett az iskola ezen a hétfői napon a hetvenes évek lázadó ifjainak divatbemutató terepe? Miért is került elő valahonnan a szekrények mélyéről  a trapéznadrág, a hímzett blúz és a virág motívumos ing? A kérdésre Hernerné Szőts Hajnalka igazgató válaszolt.

– Minden évben igyekszünk gyermekeinknek átadni olyan érdekességet, többlet tudást, ami túlmutat a tantárgyi követelményeken, de mégis szélesíti látókörüket – mondta el lapunknak. – Tavaly a Hungarikumokat dolgoztuk fel, idén, azaz ezen a héten a retró a témakör. Ez a tematika megjelenik a tanórákon, de ugyanígy az öltözködésben, az ételekben és a játékokban is. A szülők ilyenkor is nagy segítségünkre vannak, sütnek-főznek tanulóinknak, tevékeny közreműködői a hétnek.

A tanórákra röviden visszatérve, az biztos, hogy a cikói iskolások ezen a héten irigylésre méltó kínálatból meríthetnek. Hiszen a magyar irodalom órákon tartott filmklubokon – alsó tagozaton – olyan klasszikusok kerülnek eléjük, mint például a Mekk mester, a Frakk, a macskák réme, a Kockásfülű nyúl, vagy a Mézga család. A felső tagozatosok pedig a már említett Hair, a Mamma Mia, avagy a Made in Hungária című filmek révén kaphatnak ízelítőt szüleik, vagy még inkább nagyszüleik koráról. Feltétlenül megjegyzendő, hogy a filmek vetítésekor nem mindössze tétlen befogadás valósul meg: a tanulók különböző, az értelmezést és a tovább gondolást elősegítő feladatokat kapnak pedagógusaiktól.

A  csütörtök a fentieken túl még egy meglepetéssel szolgál. Ugyanis alkalom nyílik – lehetőség szerint – a kor édességeinek nemcsak megtekintésére, hanem megkóstolására is.  Többek között kapucíner szelet, néger csók, gumi cukor, téli fagyi szerepel a kínálatban, mely kétségkívül megédesíti az amúgy is különleges retró hét zárás előtti napját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában