Szociális juttatások

2022.11.19. 11:30

Sok mindennel segítenek a rászorulókon az önkormányzatok

A közelgő ünnepekre a Tolna megyei települések ajándékokkal, tartósélelmiszer-csomagokkal, iskolás gyerekeknek anyagi juttatással, szociális tűzifával készülnek. Az idősek is jelentkezhetnek ajándékaikért. Lapunk utánajárt, hogy mire számíthat a lakosság néhány városban és faluban.

Brunner Mónika

Az idősekről is gondoskodnak az ünnepek előtt (Illusztráció: Shutterstock)

A dombóvári önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a szociális tűzifára állami támogatást az ötezer fő alatti települések igényelhettek, a városuk képviselete a tűzifa támogatás kérdését a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben fogalmazta meg. Eszerint krízishelyzet esetén a polgármester állapíthat meg az arra rászorulónak tűzifa támogatást. Krízishelyzetnek tekinthető az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság által a hidegre való tekintettel kiadott meteorológiai riasztás. 

A dombóvári önkormányzat ismertette: a nyolcvan év feletti dombóvári lakosokat támogatásban részesítik, tartós élelmiszercsomagokat kapnak. A csomagok kiosztását november tizennegyedikén kezdték el a városban, és karácsonyig mindenkihez eljuttatják azokat. A múlt évben is sikeres volt az ajándékosztás. Idén az önkormányzat a Dombó-Csipssz Családi, Ifjúsági, Polgári Sport Szervezettel fogott össze, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával támogatják a szépkorúakat. A nyolcvan év felettiek részvételi lap kitöltésével jelentkezhetnek a pakkokért. 

Dombóváron évek óta összefogással valósul meg a cipősdoboz akció, hogy támogassák a rászoruló családokat. Idén civil kezdeményezésre indult el a program, az önkormányzattal, vállalkozókkal közösen hét gyűjtőponton várják az ajándékokat. 

Mikulás ünnepséggel, koncerttel is kedveskedik a gyerekeknek, családoknak Dombóvár. A helyi Bolhazsák zenekar december hatodikán játszik kora este fél hattól a művelődési ház előtti rendezvénytéren, ahol a Mikulás szaloncukrot oszt majd a programra érkezőknek. Már harmadik éve minden óvodába juttatnak el ajándékcsomagokat december elején, amelyet Mikulás napján adnak át az óvodásoknak a nevelési intézményekben.

Pakson lezárult a szociális tűzifa pályázat, lassan már az igényelt kiszállítások is befejeződnek, tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. Száznegyvenegy háztartás igényét fogadták be kétezerkétszáznyolcvanöt mázsa tűzifára vonatkozóan. A nyugdíjasoknak szánt adventi csomagok igénylése még jelenleg is tart, november huszonötödikén délig lehet benyújtani a kérelmeket. 

Tolnanémediben hamarosan testületi ülésen döntenek a képviselők arról, hogy mely családok részesülhetnek a rendelkezésre álló hetvennégy köbméter tűzifából. Jelenleg is minimum százötven-százhatvan kérelemről döntenek, és még ennél többre is számítanak, tudatták lapunkkal. Mikulás-csomagok is lesznek, amelyeket házhoz visznek, valamint év végén nagyobb élelmiszercsomagokat is osztanak a lakosság körében. Tolnanémedi önkormányzata segélyt, alkalmanként öt-tízezer forintot is rendszeresen ad a rászorulóknak élelmiszerre, villanyszámlára az önkormányzat szociális keretéből. 

A kétszáznegyvenhárom lakosú Szakadáton negyvenen-ötvenen  várnak szociális tűzifára. Idén harminchét köbméter fát kapott az önkormányzat,  amelyet ugyanennyi családnak osztanak szét. Karácsonykor tízezer forintos ajándékcsomagot kapnak a rászorulók. Az iskolás korú gyerekeknek is szánnak anyagi juttatást, az összegről még egyeztetéseket folytatnak a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában