Nagy Szakmaválasztó

2022.11.16. 16:00

Testközelből ismerkedhetnek a szakmákkal a diákok

A szekszárdi Liszt Ferenc tér ad otthont a Nagy Szakmaválasztó című pályaorientációs börzének november 16-án és 17-én. A Tolna Megyei Szakképzési Centrum (TMSZC) három intézménye mutatkozik be: A TMSZC Ady Endre Technikum és Kollégium, a Bezerédj István Technikum, valamint a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola.

Farkas Eszter

A sátrakban mindenkinek lehetősége van megismerkedni az iskolák által oktatott szakmákkal, ki is próbálhatja egy-egy elemüket, így téglából építhetnek is

Fotó: Makovics Kornél

Szerdán délelőtt kilenc és délután négy óra, valamint csütörtökön délelőtt kilenc és délután tizenöt óra között várja a Tolna Megyei Szakképzési Centrum három szekszárdi iskolája elsősorban az általános iskolás diákokat és azok szüleit pályaorientációs börzére.

– Több szakmasátrat állítottunk fel a Liszt Ferenc téren, ahol, ahogy láthatjuk, a különböző szakmákat próbáljuk interaktív módon bemutatni. Az a koncepció, hogy a diákok iskolán kívül ismerkedhessenek meg az általunk nyújtott lehetőségekkel. Az első sátorban egy felmérést végzünk az idelátogató diákok körében, ugyanis sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy merre induljanak el. Az érdeklődési területek felmérésével arra keressük a választ, hogy mi az, amiben a diákok jók, sikeresek, mi az a terület, amelyben kibontakozhatnak később. Itt nem egy dolgozatra kell gondolni, inkább egyfajta motivációt szeretnénk adni – mondta Juhász Gábor, a TMSZC Ady Endre Technikum és Kollégium igazgatója.

Az igazgató kiemelte, nagyon fontos, hogy a gyerekek jól válasszanak iskolát, ezért próbálták minél szélesebb körben bemutatni a három képzési hely szakmakínálatát. A TMSZC Ady Endre Technikum és Kollégiuméban megtalálható a rendészet, a honvédelem, a specializált gép- és járműgyártás, a gépészet, a villamosipar, az informatika, de a szépségipar szakmái is.

– A Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskolából jöttem, és rendészeti szakra szeretnék járni. Szuper, hogy van egy ilyen lehetőség, ahol testközelből megismerkedhetünk a különböző szakmákkal – mondta Riszt Réka Viktória.

– Még nem tudtam pontosan eldönteni, de a honvédelem vagy az egészségügy valamely területén képzelem el a jövőm, ezért is jöttem el a nagy szakmaválasztóra. Jelenleg a bátaszéki általános iskolába járok, és azért Szekszárdra esett a választásom, mert egyrészt közel van, másrészt itt találhatók a legjobb iskolák a megyében – tudtuk meg Lovrity Grétától.

A sátrakban minden látogató lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen az iskolák által oktatott szakmákkal, akár ki is próbálja egy-egy elemüket, mint a 3D nyomtatót, a lézerpuskával célba lövést, a drónt, a 3D szemüveget, de forraszthatnak, szerelhetnek és akár téglából építhetnek is. Megkóstolhatják a vendéglátó finomságait, megismerhetik a kereskedelem és a számvitel érdekességeit.

Juhász Gábor kiemelte, akinek a héten nincs lehetősége ellátogatni a pályaorientációs börzére, ne csüggedjen, ugyanis a jövő héten, november 22 és 24 között nyitott műhelyekkel, valamint nyíltnappal várja iskolájuk az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában