Visszatekintés: október

2022.12.30. 07:00

A külügyminisztert is felkérték a tamási beruházás átadására

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy, egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat október hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Kettős jubileumot ünnepelt október elsején a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület. Harminc éve alakult az egyesület és ötvenéves a mozgalom legfontosabb folyóirata, a Honismeret. Dr. Gesztesi Enikő, az egyesület elnöke az elmúlt öt évben végzett munkáról adott számot. Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke a kiadványt mutatta be. 

A honismereti egyesülettől Szeri Árpád is elismerést kapott (Fotó: Mártonfai D.)

A megyei könyvtár október 4-én fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte meg. „Liebhauser János igazgató érthető módon kevesebbet beszélt a múltról, mint a jövőről. Ugyanis hamarosan valósággá válik a bő fél évszázada dédelgetett álom, lesz igazi, a korhoz hű, megfelelő otthona a megyei könyvtárnak.” 

Liebhauser János tartott előadást a könyvtárról (Fotó: Mártonfai D.)

Virágok, koszorúk emlékeztettek Szekszárdon, a Béla király téren október 6-án arra, hogy 173 évvel ezelőtt végezték ki a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig az első magyar felelős kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. 

A Garay-iskola diákjainak október 6-i műsora (Fotó: Mártonfai D.)

A covid okozta két év kényszerű szünet után október 8-án tartottak ismét Balssa-napot Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében a megyei kórház dolgozói. Az ünnepségen dr. Németh Csaba, az intézmény főigazgatója adta át a Balassa-díjakat kiemelkedő munkát végző kollégáinak. 

Dr. Németh Csaba (középen) és a Balassa-napi díjazottak (Fotó: Kiss A.)

Junior Prima díjban részesült Zsikó Zsuzsanna a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. A díjjal tizenkettedik alkalommal ismerték el a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket – jelent meg a hír október 10-én. – A kitüntetés váratlanul és teljes meglepetésként ért – nyilatkozta lapunknak az alsónyéki népdalénekes, akinek Zoltán nevű bátyja öt éve ugyancsak megkapta ezt az elismerést. 

Zsikó Zsuzsanna a Junior Prima díjjal (Fotó: Facebook)

Az üzemidő-hosszabbítás volt a fókuszban a Paksi Energetikai Kerekasztal (PEK) október 20-i rendezvényén, a Csengey Dénes Kulturális Központban. Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hol tart most ez a folyamat. – Amikor 2022 júniusában az üzemidő-hosszabbítást bejelentettük, úgy fogalmaztam, szeretnénk, ha az ezt célzó projekt mihamarabb elindulhatna. Örömmel jelenthetem, hogy szeptember 26-án jóváhagytuk a projekt alapító okiratát, amelynek véglegesítéséhez már csak néhány dokumentum hiányzik, s reményeink szerint még októberben elkészül. 

Peter Schulze, a Gierlinger ügyvezetője, Sándorné Rozinger Mária ügyvezető, Szijjártó Péter és Süli János a Tamási-Hús Kft. átadásán (Fotó: Mártonfai D.)

A kormány az elkövetkezendő időkben is arra fog koncentrálni, hogy minél több beruházás jöjjön Magyarországra, ezzel növekedési pályán tartva a gazdaságot. Ehhez politikai, fizikai és energiaellátási biztonságra van szükség, amit európai összevetésben Magyarország egyedülálló módon tud garantálni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 21-én a Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán. A miniszterrel Finta Viktor, lapunk főszerkesztője készített exkluzív interjút, az írás október 24-én jelent meg

Az I. Béla Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort (Fotó: Makovics K.)

Az 1956-os forradalom kezdetének hatvanhatodik évfordulóját október 23-án a megye számos helyszínén ünnepi megemlékezés köszöntötte. Szekszárdon Gyurkovics János, a város alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 hősei elvehetetlen, megmásíthatatlan példát mutattak az utódoknak hazaszeretetből, elszántságból, áldozatvállalásból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában