Fedél nélkül

2022.12.13. 20:06

A szekszárdi hajléktalanok egy része elhagyatott helyeken alszik

Beköszöntött a hideg, veszélyes az utcákon aludni, azonban a szekszárdi hajléktalanok egy része úgy érzi, még bírja a téli időjárást. Nem hagyják őket egyedül, továbbra is várják mindannyiukat a Szekszárd Humánszolgáltató Központ Hajléktalansegítő Szolgálatánál, ahol tudnak aludni, enni és egy kicsit megmelegedni.

Brunner Mónika

Nappali melegedő és konyha is üzemel a szekszárdi hajléktalanszállóban. Archív fotó: Mártonfai Dénes

Szüts László, a Szekszárd Humánszolgáltató Központ Hajléktalansegítő Szolgálatának szakmai vezetője lapunknak elmondta, jelenleg telt házuk van, ehhez jön három fő, akik az éjszakára megnyitott nappali melegedőben alszanak. 

– Többen laknak elhagyatott helyeken, pincékben, présházakban, bódékban, ők azért nem jönnek hozzánk, mert azt mondják, hogy meg tudják oldani nélkülünk az életüket. Az időjárást még nem tartják annyira hidegnek, valamint vannak, akik nem jönnek ki azon társaikkal, akik már az intézményünkben vannak. A kint élőket ellátjuk takaróval, meleg ruhával, tartós élelmiszerrel, segítjük őket az ügyintézésben, mentális problémáik megoldásában. A hajléktalanok minden nap meleg ebédet kapnak, van főzési lehetőségük két konyhában – tájékoztatta lapunkat. 

Mint elmondta, a Szekszárd Humánszolgáltató Központ Hajléktalansegítő Szolgálat novemberben nyitotta meg éjszakára a nappali melegedőjét. Tizenkét munkatársuk gondoskodik a hajléktalanokról, akiknek körülbelül kilencvenkilenc százalékáról van tudomásuk a megyeszékhelyen – mivel szolgáltatásuk elfogadása önkéntes. 

Korábban arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhelyen egy-egy adott pillanatban negyvenöt-hatvanöt közötti a hajléktalanok száma, éves szinten átlagosan százan vannak. Más megyékből is érkeznek Szekszárdra, és mintegy hatvan százalékuk kötődik a városhoz. A többiek jönnek-mennek a megyék között, hol munkalehetőség után néznek, vagy új párra lelnek. 

Szekszárdon ötven hajléktalannak biztosítanak nappali melegedőt, népkonyhát, hat férfi hajléktalannak átmeneti szállót, húsz férfi és öt női hajléktalannak éjjeli menedékhelyet, külön helyiségben közösségi térrel. 

Tolna megyében, így a Szekszárd Humánszolgáltató Központ Hajléktalansegítő Szolgálatánál is, folyamatosan várják a tartós élelmiszereket, a téli ruhákat, a meleg cipőket és a takarókat, sőt gyertyákat is (a kint élő hajléktalanok ugyanis gyertyákat használnak – szerk.) a segíteni vágyóktól. Akik úgy érzik, együtt tudnak érezni nehéz helyzetben lévő embertársaikkal, vegyék fel a kapcsolatot az őket segítőkkel. 

Akik hajléktalan személyeket látnak, irányíthatják őket az intézményükbe (Szekszárd, Mátyás király utca 59., a régi vasúti átjárónál), ahol van nappali ellátás, szállás, étkezés, valamint számos probléma megoldásában tudnak segíteni. Ha bajba került hajléktalant látnak, akinek az élete, testi épsége közvetlen veszélybe került, akkor a mentőket kell hívni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában