Év végi visszatekintő: június

2022.12.26. 09:30

Az államtitkár lóháton indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat június hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Potápi Árpád János (balra) csatlakozott a programhoz (Fotó: Borbáth)

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Tolna megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője – tudósított erről a június 3-án megjelent írás – a korábbi évekhez hasonlóan csatlakozott a hagyományőrzőkhöz, és lóháton indult a csíksomlyói búcsúba. „Hozzátette: a világjárvány után most már mindenki, minden korlátozás nélkül jöhet Erdélybe, Székelyföldre, és részt vehet a csíksomlyói pünkösdi búcsún, amely a nemzeti összetartozás ünnepe lesz, már csak azért is, mert idén a nemzeti összetartozás napjára esik.” 

Az anyaország számos településéről és a határon túlról is érkeztek vendégek a Felvidéki Magyarok Találkozójára Bonyhádra, amelyet a hagyományokat követve pünkösdhétfőn tartottak a völgységi városban – jelent meg június 6-án a rendezvényről szóló összefoglaló. 

Felvidékiek találkoztak Bonyhádon (Fotó: Makovics K.)

A történelmi belváros, a Béla király tér, valamint a régi Vármegyeháza udvara adott otthont Szekszárdon a Pünkösdi Hal- és Vadünnep rendezvénysorozatnak – számolt be az eseményről a lap június 6-án. A közönség négy napon át lehetett részese színvonalas programoknak, vendége különleges konyhaművészeti kínálatnak. 

Hullámzó tömeg a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen  (Fotó: Mártonfai D.)

Ugyanezen a hétvégén Pakson zajlott le a XIII. Országos Siller Fesztivál, ahova nemcsak belföldről, hanem a határokon túlról, így Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Németországból is érkeztek minták. 

Egészségfejlesztési, egészségvédelmi, balesetmegelőzési feladatok megvalósítására és a két szervezet munkatársainak szakmai továbbképzésére kötött együttműködési megállapodást a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Tolna Megyei Balassa János Kórház június 9-én. A megállapodást a Tolna Megyei Kormányhivatal nevében dr. Lehőcz Regina főigazgató, a Balassa János Kórház nevében pedig dr. Németh Csaba főigazgató látta el kézjegyével. 

Dr. Lehőcz Regina és dr. Németh Csaba írta alá a két intézmény közötti megállapodást (Fotó: Mártonfai D.)

Egyházmegyei és kormányzati támogatással bővül a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Az új épület alapkövét ünnepélyes keretek között tették le június 10-én. Az eseményen jelen volt Koósz Roland igazgató, Felföldi László megyés püspök, Süli János államtitkár és Szántó Zoltán alpolgármester is. 

Koósz Roland, Felföldi László, Süli János, Szántó Zoltán (Fotó: Molnár Gy.)

Orbán Viktor miniszterelnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára június 12-i hatállyal dr. Horváth Kálmánt nevezte ki Tolna megye kormánymegbízottjának – tájékoztatott honlapján június 14-én a Tolna Megyei Kormányhivatal. A kinevezéssel dr. Horváth Kálmán harmadik ciklusát kezdte meg a megyei kormányhivatal vezetőjeként.

Dr. Horváth Kálmán harmadik ciklusát kezdte meg (Fotó: Kiss A.)

Három nappal később Szekszárdon, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei küldöttgyűlésén a résztvevők megválasztották a NAK megyei elnökét, a tisztség ellátására ismételten Vendégh Edit kapott megbízatást. 

Süli János és Horváth István gratuláltak Vendégh Editnek (Fotó: M. D.)

Június végén számos rendezvény zajlott a megyében. Nagy érdeklődés övezte a zombai falunapot, Sióagárdon négy-ötszáz érdeklődőt vonzott a ­XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny. Az ukrán menekültek megsegítése okán a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar adott hangversenyt, különleges búcsút tartottak Bátán, Magyarország egyetlen Szent vér kegyhelyén, Pakson pedig megnyitotta kapuját az immár 30. Gastroblues Fesztivál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában