Tallózó

2022.12.24. 07:00

Száz éve látta meg a napvilágot két felköszöntött honfitársunk

Az év végéhez közeledve portálunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy, egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat április hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Várossá válásának 45. évfordulóját ünnepelte április 2-án Bonyhád. A születésnapi csokoládétortát Filóné Ferencz Ibolya polgármester és Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője vágta fel. 

Filóné Ferencz Ibolya és Potápi Árpád János. Fotó: Makovics Kornél

Elsöprő fölénnyel nyerték meg az országgyűlésiképviselő-választást a Fidesz–KDNP jelöltjei Tolna megyében – közölte az eredményt lapunk április 4-i száma. Az akkor még 98 százalékos feldolgozottság mellett „az 1-es választókerületben Horváth István a voksok 56,2 százalékát (22 068), a bonyhád-dombóvári választókerületben Potápi Árpád János a szavazatok 63,3 százalékát (23 473) gyűjtötte be, míg a tamási-paksi választókerületben Süli Jánosra az érvényes szavazatok 63,9 százaléka (24 132) érkezett.” 

Horváth István, Potápi Árpád János és Süli János kapott bizalmat a választópolgároktól. Beküldött fotó

Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjban részesült a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara – jelent meg a hír április 4-én. „A dékán, prof. dr. Szécsi Gábor kiemelte, hogy a környezetvédelem és fenntarthatóság témakörében szervezett konferenciák, jó lehetőséget kínálnak arra, hogy az egyetemi hallgatók, oktatók és a szakmában elismert kutatók elméleti előadásai mellett, a tudományos gyakorlatorientáltság is helyet kapjon.” 

Steiner Györgyöt köszöntötte Porga Ferenc. Beküldött fotó

Ugyancsak ekkor jelent meg: „Steiner Györgyöt, Tamási legidősebb polgárát köszöntötte századik születésnapján Porga Ferenc polgármester.” Három nappal később Dombóvár várossá avatásának 52. évfordulóján ugyancsak századik születésnapja alkalmából köszöntötte Rajczi Vendelnét, Ilonka nénit Potápi Árpád János és Pintér Szilárd polgármester. 

„A paksi atomerőmű három kilométeres, tiltott légterébe repült egy osztrák kisrepülőgép pénteken” – közölte április 8-án az atomerőmű kommunikációs igazgatója az MTI-vel. „Kovács Antal elmondta: a Magyar Honvédség vadászgépei a kisrepülőt Szegedre kísérték.” 

Prof. dr. Szécsi Gábor dékán. Fotó: Makovics Kornél

Nemzetközi konferenciával kezdődött és egy kubai esttel zárult a nap szerdán, Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán” – közölte a lap április 13-án. „A szomszédos országot illusztris előadók képviselték, itt volt Stipe Mesić, a hajdani Jugoszlávia utolsó, és Horvátország első államfője is.” 

Felföldi László megyés püspök. Fotó: Kiss Albert

A húsvét alkalmából az ünnep megéléséről, valamint a lelki megújulás lehetőségeiről Felföldi László pécsi megyés püspök adott interjút lapunknak. „Ebben a zűrzavaros időben minden eddiginél nagyobb szükség van a húsvéti feltámadás örömhírére.” 

Dr. Pintér Sándor tüntette ki Várai Tamás Zoltánt. Beküldött fotó

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül április 28-án, a tűzoltóság napja alkalmából Az év tűzoltója miniszteri díjat adományozta, egyben jutalomban részesítette Tolna megyéből Várai Tamás Zoltán zászlóst, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának szerparancsnokát. 

Juhász Gábor és az Ady szakközépiskola végzősei. Fotó: M. K.

A hónap végén diáktársaik, szüleik társaságában búcsúztak a megye középiskoláinak végzősei. „Meggyőződésem, hogy az itt megszerzett tudásotokkal és szorgalommal a biztos boldogulás vár majd rátok a nagybetűs életben” – mondta a végzősöket búcsúztató beszédében Juhász Gábor, a szekszárdi Ady Endre Szakképzési Iskola igazgatója. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában