Madéfalvi veszedelem

2023.01.09. 11:56

A székelyek emlékeznek és sohasem felejtenek

1764. január 7-én Madéfalván mintegy 200 embert – köztük nőket és gyermekeket – mészároltak le.

Szeri Árpád

Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke emlékezett Szekszárdon (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Denes Martonfai

Mária Terézia királynő 1763-ban határozta el, hogy Erdélyben határőrséget szervez. A terv végrehajtását – olvashatjuk a Révai Nagylexikonban – Buccow tábornoknak, királyi biztosnak adta parancsba. A székelyek azonban, kiváltságaikat féltve az állandó katonáskodástól, elégedetlenkedni kezdtek és vezetőik gyűlést tartottak Madéfalván. Az uralkodó ekkor leváltotta Buccow tábornokot és báró Siskovics altábornagyot állította helyébe. Siskovics parancsára Carato alezredes 1764. január 7-én támadást intézet Madéfalva ellen és az ágyútűzzel támogatott császári katonák mintegy 200 embert – köztük nőket és gyermekeket – mészároltak le.

A székelyek nem feledték el ezt a tragikus napot. Szervezeteik máig minden esztendőben megemlékeznek a Madéfalvi veszedelemről. Így történt ez pénteken délután Szekszárdon,  a Bukovinai székelyek terén lévő parkban is. A helyszínen mintegy hatvanan hallgatták meg Varga Tiborné előadásában Baka István Székelyek című, Dinnyés József által megzenésített versét. A jelenlévőket  Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke köszöntötte. Beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani székely generációnak az a feladata, hogy emlékezzen és ne felejtsen.

A rendezvény a Székely Házban folytatódott, ahol Szegedi Dezsőné felidézte Sebestyén Gyula, a 2020-ban elhunyt szekszárdi vállalkozó alakját. A székely gyökerekkel rendelkező, néhai szekszárdi cégvezető rendszeresen segítette a bukovinai székely egyesületet, így például neki köszönhetően alakíthatták ki azt a parkot, ahol a megemlékezés lezajlott.

Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke emlékezett Szekszárdon Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában