Maskara

2023.01.21. 07:00

A trendit keresik: Pókember és Elsa jelmeze hódít Tolnában

Jobban érdeklődnek a farsangi jelmezek iránt a gyermekek, a szüleik és a pedagógusok, mint az elmúlt, járványos években – tájékoztatta lapunkat Hegedűs Sándorné, szekszárdi jelmezruha-kölcsönző és ruhaszervíz tulajdonos.

Brunner Mónika

Az idei évben mintha jobban várták volna a farsangi időszakot a legkisebbek, mint az ezt megelőző esztendőkben. A gyerekek elsősorban a filmekben, tévéreklámokban látott legújabb mesefigura maskarákat keresik. Tolna vármegye székhelyén a kislányok még mindig nagyon odavannak a Jégvarázs című mese hősnője, Elza jelmezéért, a kisfiúk körében pedig a jól ismert szuperhősök álruhái, így a még mindig népszerű Pókemberé az egyik legkeresettebb öltözet. 

Hegedűs Sándorné. Fotó: Mártonfai Dénes

A gyerekek leginkább a kedvenc mesehőseikké szeretnének válni a mulatságokon, de azért ugyanígy szeretik a többi jelmezt is, például a bohóc, a lovag, a királylány, a vámpír, a varázsló, a táncos, az állatos ruhácskákat. 

– A legkisebbek alapvetően nagyon szeretik a farsangot, várják, örülnek neki, bár az is igaz, hogy vannak közülük, akik nem szeretnek jelmezbe öltözni. Mostanra már kialakult az a szokás az óvodákban, az iskolákban, hogy a pedagógusok csoportonként, osztályonként öltöztetik be a gyerekeket, előre meghatározott témakörök alapján. Például valamilyen mesét jelenítenek meg közösen, vagy csak erdei állatok lehetnek – tette hozzá. 

Jellemzően inkább a bölcsődések, az óvodások, az alsó tagozatos iskolások farsangolnak, de azért a felsősöknek is szerveznek báli mulatságokat. 

A felnőttek is keresik a farsangi jelmezeket, számukra fontos, hogy az jópofa, egyedi, vicces legyen. A pedagógusok általában csak úgy felkapnak egy-egy például bohócruhát, és elégedetten távoznak a jelmezkölcsönzőből. 

– Már egy ideje nem arról szól a farsang, mint régen, tehát, hogy a legegyedibb, legötletesebb  jelmezekben lehessen pompázni az ünnepen. A gyerekeknek már az számít, hogy megfeleljenek a legmenőbb trendeknek, ezért leginkább az interneten keresik a jelmezeket – mondta Hegedűs Sándorné, hozzátéve, hogy ő az idei évben ezért döntött úgy, hogy kiárusítja az összes farsangi maskarát, felnőttet és gyermeknek valót, darabját ezerötszáz-háromezer forintért. 

Vízkereszttől hamvazószerdáig áll a bál

Az idei évben a farsangi időszak január hatodikától, Vízkereszt napjától február huszonegyedikéig, húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tart tele vidám lakodalmakkal, bálokkal, ünnepségekkel. 

Néhány farsangi báli időpont a Tolna vármegyei iskolai intézményekből: a decsi általános iskolában február tizenhetedikén tartják a farsangi bált az alsó tagozatosoknak, a felsősöknek ugyanaznap Valentin-napi diszkóval készülnek. A szekszárdi katolikus óvodában az ovisokan február huszonegyedikén, a bonyhádi művészeti iskolában február tizedikén a felsősök, rá egy nappal az alsósok ünnepelnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában