Fékezés nélkül ütöttek el egy idős nőt a zebrán

2023.01.12. 17:30

Könnyen az életünkbe kerülhet a gyalogosátkelés ezen útszakaszokon

Súlyosan sérült egy idősebb hölgy Kakasdon, akit a falu központjában található gyalogos-átkelőhelynél gázoltak el csütörtök reggel. Cikkünkben megyénk két veszélyes átkelőhelyét vettük számba. Kakasd és Várdomb polgármestereit kérdeztük az esettel kapcsolatban.

Farkas Eszter

Csütörtökön reggel fékezés nélkül ütöttek el egy idős hölgyet a kakasdi zebrán

Fotó: Makovics Kornél

A kis községben komoly problémát okoz a helyieknek az átkelés a 6-os főútvonalon. Hiába van kijelölt gyalogosátkelőhely, ahol folyamatosan villog a sárga jelző lámpa, ottlétünkkor saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy az arra közlekedők közül tízből csupán két autós volt hajlandó átengedni minket.

– A főút kettészeli Kakasdot, a zebra pedig a település legforgalmasabb részén, a központban található. Ez egyrészt előny, másrészt veszélyforrás is számunkra, mivel az út mentén nagy a gyalogos forgalom – emelte ki Schellné Simcsik Orsolya, a település polgármestere, majd hozzátette: jelenleg egy fényjelzős rendszerrel támogatott zebra működik, de mint látható, ez sajnos nem elég. Többször indult kezdeményezés a jelzőrendszeres biztosításra, ami eddig nem járt eredménnyel, azonban nagyon indokolt lenne.

A polgármester már egy korábbi eset kapcsán megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t írásos formában is.

– Az önkormányzat részéről biztosított a zebra észlelhetősége, átláthatósága és a megvilágítása is. Nem takarja növényzet, oszlop vagy tábla. Ennek ellenére veszélyes kereszteződésről van szó, ebből adódóan a járműfogalomban is többször okoz torlódást. Ahogy azt a mai baleset is jól mutatja, sajnos a helyiek biztonsága érdekében minél előbb lépni kell – hangsúlyozta Kakasd polgármestere.

Civil összefogásnak köszönhetően általában polgárőrök segítik a munkába, iskolába óvodába közlekedők átkelését a reggeli órákban, azonban ez ma reggel sajnos elmaradt.

– Sok esetben az egyik irányból közlekedő autós megáll, míg a másik irányból nagy sebességgel érkező nincs tekintettel erre, és tovább halad akkor is, ha a gyalogos már a zebrán közlekedik, ahogy az ma reggel is történt nagy megrendülésünkre.

Várdombon utoljára 14 éve volt súlyosabb közlekedési baleset, annak ellenére, hogy az 56-os, nagyon forgalmas út szeli át a falut – tájékoztatott Simon Csaba polgármester. Ennek oka a vakszerencsén kívül talán az is, hogy egyenes, átlátható ez a szakasz, és a helyiek is megszokták a nagy forgalmat. Figyelmesek, óvatosak, tette hozzá a polgármester. Egy zebrájuk van a település közepén, egy bukkanó után, ami nagyobb odafigyelést követel mind az autósoktól, mind a gyalogosoktól. Szerencsére az elmúlt években itt sem történt baj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában