Fejlesztés

2023.01.26. 15:15

Milliárdokból létesít tudományos és innovációs parkot a PTE

Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg egy közel 4,5 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló, idén ősszel záruló fejlesztés keretében a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte az MTI. A park létesítésének megkezdését csütörtökön, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

TEOL

A kép illusztráció.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára közölte: a beruházás annak köszönhetően valósul meg, hogy az egyetemi modellváltás képében sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban.

Ma már tizenegy magyarországi egyetem elitligás, azaz van a világ legjobb öt százalékában úgy, hogy ezekre az egyetemekre jár a hallgatók kétharmada, míg a nemzetközileg jegyzett tudományos folyóiratokban 2020-ról 2021-re 18, a legnagyobb nevű folyóiratokban 26 százalékkal nőtt a tudományos publikáció száma - közölte. Mint mondta, negyven százalékkal, 90 milliárd forintra nőtt a modellváltáson átesett intézményeknek juttatott KFI-ráfordítás, nőtt a kutatói létszám és az egyetemi szabadalmak száma.

A Horizont-projektekből 2022-ben 2019-hez képest 71 százalékkal, 13 millió euróra nőtt az elnyert támogatások összege. A továbbiakban is lesznek Horizont-programok, futhatnak tovább a pályázatok és megegyezés lesz abban, hogy e pályázatokat a szakmai kiválóságoknak megfelelően bírálják el - közölte Hankó Balázs.

A leendő 14 magyarországi tudományos és innovációs park egyik zászlóshajójaként, a pécsin "kéz a kézben, egymást ösztönözve lesz ott a felsőoktatási intézmény, a kutatási kapacitás, a gazdasági szereplők és a hallgató" - mondta.

Az államtitkár a jövőt illetően elmondta: a kormány célja, hogy 2030-ra tartozzon az egyik magyarországi egyetem a világ száz és három Európa legjobb száz egyeteme közé. Mindezt úgy lehet elérni, hogy az európai innovációs rangsorban a jelenlegi 21. helyről a 10-re lépjünk, a jelenlegi hatezerről kilencezerre nőjön a kutatók száma, létesüljenek tudományos és innovációs parkok, továbbá jelentősen emelkedjen a szabadalmak és védjegyek száma - tette hozzá.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta a modellváltást, kiemelve, hogy az ingatlanok tekintetében vagyonkezelőből tulajdonossá váltak az egyetemek, campusfejlesztések indulhattak el, a tudományos és innovációs parkok képében pedig az egyetemen létrejövő tudást képesek lesznek hatékonyan átadni a gazdasági szereplőknek.

Miseta Attila rektor emlékeztetett: az elmúlt több mint tíz év jellemzője, hogy - jelentős részben a magyar kormány támogatásának köszönhetően - dinamikus fejlődésen megy át a PTE, így az intézmény szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítéseket célzó beruházásokból, kutatóhelyek létesültek, javultak az oktatási feltételek, a klinikai betegellátás.

Betlehem József általános rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy fenntartható, működőképes program valósul meg a park képében. Mint mondta, egy gyorsan révbe érő fejlesztésről van szó, amely egyben azt is jelenti, hogy a kutatócsoportok is rövid idő alatt, már jövőre munkába tudnak majd állni új telephelyükön.

A PTE sajtóanyaga szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásából megvalósuló beruházás az egyetem - korábban már más helyszínre költöztetett - egykori gyermekkórházának és pulmonológiai egységének átépítésével, korszerűsítésével jön létre.

A két épületben összesen 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában