Egykor

2023.01.09. 18:30

Pillanatkép Szekszárd múltjából - Szétbontották a milleniumi pavilont

Folytatjuk Tolna Vármegye múltját idéző képes sorozatunkat, amelyhez ezúttal is egykori kollégánk, Bakó Jenő küldött fotót.

TEOL

Fotó: Bakó Jenő

Ezen egy szokatlan eseményt örökített meg, hiszen Szekszárd központjában bontották a milleniumi pavilont 1968-ban. Itt szedték szét az ácsok, ekkor került a gemenci erdőbe. A háttérben az épülő sajtóház látható, amely eredetileg nem a Tolnai Népújságnak, hanem a Nemzeti Banknak készült. 

A pavilont, amelyet az 1896-os milleniumi kiállításra Frigyes főherceg építtetett, valamivel több, mint két éve újították fel. A fából készült épületnek 1894-től Lemberg, 1896-tól Budapest, 1897-től Szekszárd, 1971-től Keselyűs, 1981-től Bárányfok adott otthont. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit. A pavilon egyedülálló műemlék. Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában