Múltidézés

2023.01.07. 14:30

Pincében tárolták a „telet”

Ma már elképzelhetetlen, de 60-70 évvel ezelőtt a boltokban, éttermekben nem volt mindennapos dolog a hűtés. Múltidézés.

TN

Jégvágók a Csörge-tónál (Fotó: Bakó Jenő)

Akkoriban egyedül a hentesüzletekben voltak hűtőhelyiségek, de sok kisebb boltban még az sem. A háztartásokban pedig egyáltalán nem találhattunk hűtőszekrényeket. Így aztán jeget használtak a hűtésre, egy megfelelően szigetelt szekrénybe kerültek a jégtömbök, azok szolgáltatták a hideget. Ezt a szokást őrzi a jégszekrény szavunk.

A nagyvárosokban szárazjéghez lehetett jutni, de a kisvárosokban általában nem volt jéggyár, így aztán természetes úton keletkezett jéggel kellett „dolgozni”. Ehhez pedig a téli hónapokban lehetett hozzájutni, a befagyott tavakból, folyókból. A nádvágók mellett a jégvágók voltak a fagyos tél idénymunkásai. Képünkön a szekszárdi Csörge-tónál láthatók, valamikor a hatvanas évek elején.

Fotó: Bakó Jenő

A kitermelt jeget a lovaskocsik a városba hordták. A Béla király térről leereszkedve a Vármegyeháza pincéjébe hordták le a hideg tömböket. Akkor még nem volt támfal itt, le lehetett menni a kocsikkal a Széchenyi utcába. Az így kitermelt és beszállított jeget aztán a város vendéglői használták a nyári melegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában