Hajdan

2023.02.05. 11:38

Átadták a műveseállomást a megyei kórházban

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

35 ÉVE átadták Szekszárdon a műveseállomást. A létesítményt a megyei kórház belgyógyászati pavilonjában alakították ki. „Az állomás komplett építési és kivitelezési költsége 16 millió forint, s ebből a megye vállalatai, üzemei, szövetkezetei eddig 10,8 millió forintot adományoztak. A költség fennmaradó részét a megyei tanács biztosítja, a működtetés költségeit pedig a Szociális és Egészségügyi Minisztérium. A 160 négyzetméter alapterületű állomás április 1-jétől fogadja a betegeket, addig a tervező, egyben kivitelező, azaz a budapesti ROLITRON Műszaki-Fejlesztő Kisszövetkezet munkatársai betanítják a szekszárdi személyzetet a gépek, műszerek kezelésére.” 

35 ÉVE erős volt a szarvasmarhatartási kedv Szakcson. A lap arról számolt be, hogy „a közelmúltban a szakcsi Új Élet Szövetkezetben Szabolcs-Szatmár és Heves megyéből 308 magyartarka hízó bikát vásároltak. A jövőben négyszáz, Lengyelországból származó növendékbikát várnak hizlalásra, az első szállítmány már ebben a hónapban megérkezik.” 

35 ÉVE Sára Sándor író-rendező és Kurucz Sándor operatőr is megjelent Bonyhádon, a művelődési ház színháztermében az általuk készített, Hazátlanok, illetve Hazatértek című dokumentumfilmek vetítésén. A két alkotás a Tolna megyei székelyek sorsát mutatta be. A korabeli újságcikkben szerepel, hogy „Sára Sándor négy évtized távlatának emlékeit idézteti. Egyéni sorsok bemutatásával állít tükröt a közös történelemnek.”

Hajdan című sorozatunk korábbi cikkeit itt találja!

 

Címkék#Hajdan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában