Hiányzók

2023.02.14. 17:31

Egyre több a beteg gyerek Tolnában

Felfutóban van a vírusos megbetegedések aránya Tolnában, tudtuk meg dr. Bincsó Éva házi gyermekorvostól. Tapasztalatát több, a vármegyében működő általános iskola vezetője is megerősítette.

Gazsó Rita

Az egész tanévre jellemző, hogy betegség miatt két-három gyerek szinte mindig hiányzik az osztályokból, de a mostani hétre különösen megnőtt a számuk – tájékoztatta lapunkat Botos Ilona, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola igazgatója. – Erre a hétre nagyon sok tanulónk betegedett le, természetesen ez nem mindegyik osztályra jellemző, hiszen van ahol csak két-három gyerek hiányzik, de sajnos akad olyan is, ahol egyszerre tízen vannak távol emiatt – jelezte. Hozzátette, hogy a pedagógusok közül is nagy számban betegedtek meg az elmúlt napokra. Mint mondta, nehezen oldották meg a helyettesítésüket, de eddig sikerült megbirkózni vele.

A szekszárdi Babits iskola 1. b osztályában is "foghíjasak" a padsorok. Jobbról Csernusné Kiss Edit osztályfőnök (Fotó: Mártonfai D.) 

– Nőtt a beteg gyerekek száma a Tamási Würtz Ádám Általános iskola és Alapfokú Művészeti iskolában is az elmúlt napokban – tájékoztatott Gasparics László igazgató. Mint jelezte, idényszerű, magas lázzal járó megbetegedések a jellemzőek náluk, influenza-szerű tünetekkel, esetleg emésztőszervi panaszokkal. Egy hét hiányzás után szerencsére valamennyi diákjuk vissza szokott térni, mint mondta, egyelőre nem rendkívüli a betegek aránya az iskolában. 

Pulainé Galambos Erika, a Paksi Deák Ferenc Általános iskola intézményvezetője szerint náluk a múlt héten inkább az alsó tagozatosok között akadt több beteg, osztályonként akkor öt-nyolc volt a hiányzó, ezekben a napokban pedig inkább a felső tagozatosok közül betegszenek meg többen. Azt mondja, diákjaik jellemzően egy-egy hétig maradnak távol. Múlt héten csupán két pedagógusuk volt táppénzen és szerencsére náluk nem volt gond a helyettesítéssel. Hogy mi lesz a jövő héten, azt egyelőre nem tudják, de bíznak benne, hogy nem nő a betegek száma.

Dr. Bincsó Éva házi gyermekorvos arról számolt be, hogy a rendelőben egyre több a magas lázzal, influenza-szerű tünetekel orvoshoz kerülő gyermek. Azt látják, hogy ezekben a napokban főleg két-három éves gyerekekkel érkeznek hozzájuk elég csúnya tünetekkel, komoly, elhúzódó lázzal, fulladásos köhögéssel. Esetükben az általános felső légúti panaszokat asztmatikus hörghurut kíséri, amelyet maga a vírus vált ki. – Bár riasztóak a tüneteik és nehezebben gyógyulnak, de a kicsik szépen rendbe jönnek egy hét alatt – véli a gyermekorvos, aki hozzátette, ilyenkor elsőként a fulladásos köhögést kell kezelniük, utána a többi panaszt. Szerencsére, mint mondta, náluk nem volt súlyosabb, kórházi ápolásra szoruló eset.

Dr. Bincsó Éva szerint a nagyobb korosztálynál jelenleg inkább a kalici vírus-szerű tünetek a jellemzőek, kisebb lázzal, hányással, enyhébb hasmenéssel. Azt tapasztalja, hogy esetükben a panaszok általában két-három nap alatt megszűnnek. 

A háziorvos úgy látja, az előző hetekhez mérten több, csaknem másfélszer annyi a beteg gyerek, ezért náluk továbbra is tartják a korábbi, a koronavírus idején bevezetett protokollt, miszerint a rendelőbe csak időpontra, előzetes bejelentkezéssel lehet érkezni. A koronavírusos megbetegedések egyébként az utóbbi időben nem jellemzőek, ettől függetlenül ha gyanús esettel találkoznak, elvégzik a covid-tesztet. Jelenleg tehát inkább influenza-jellegűek a megbetegedések, amelyre lázcsillapítót, köptetőt, hörgőtágítót, vidamindús táplálkozást és sok folyadékot javasolnak. Dr. Bincsó Éva úgy véli, felfutóban van a tömeges fertőző megbetegedések száma, amely tendencia akár február végéig kitarthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában