Közgyűlés

2023.02.20. 15:19

Megszorított költségvetést szavaztak meg Szekszárdon

Megszorított költségvetést szavaztunk meg, jellemezte Gyurkovics János alpolgármester a Szekszárd idei gazdálkodásának alapját képező határozatot, amelyet hétfőn reggel bő egy órás tanácskozás, vita után fogadott el rendkívüli ülésén a megyeszékhely közgyűlése.

Szepesi László

Rendkívüli ülésen fogadta el a város költségvetését a szekszárdi közgyűlés február 20-án, hétfőn (Fotó: Mártonfai D.)

A város ebben az évben 18 milliárd forintból gazdálkodhat, ekkora a bevétel, s ezzel megegyező összeg a tervezett kiadás is. Ez a költségvetés, mondta dr. Gábor Ferenc jegyző, idén nehezebben készült el, mint az előző években, mert a kiadások jelentősen nőttek, 635 millióval emelkedett a város intézményeinél a gáz és villanyszámlák összege, s a korábbinál magasabb minimálbér is növeli a kiadást. Vannak emellett Szekszárdnak tartozásai is, amelyeket rendezni kell.

Ilyen többek között a városi tömegközlekedés miatt idei évre kifizetendő 226 millió forint, de – tette hozzá – az előző évekből is maradt ilyen adóssága a városnak, arról még egyeztetni kell a Volánnal, s az nem is szerepel a mostani költségvetésben. A bevételi oldalon is vannak olyan számok, amelyek kockázatosak egyelőre, mondta, ingatlan eladás és vétel is van a pénzügyi programban. A város belterületén lévő kisebb ingatlanoktól, beépítetlen területektől válik meg a város, ugyanakkor értékesebb területeket vásárol. A program szerint ez mintegy 500 milliós tétel, amit majd a közgyűlésnek kell jóváhagyni.

A költségvetés elfogadását megelőző vita során napi kérdések is elhangzottak, így például a város közvilágításának hibáiról, a strand üzemeltetéséről, medencéinek javításáról, karbantartásáról, hogy lesz-e idén pünkösdi és szüreti fesztivál, és több alkalommal szóba került a piac helyzete. Ott ugyanis a repkedő galambok miatti szennyeződés okoz gondokat.

A közvilágítás hibáit a villamos hálózat gazdája, az E.ON javítja, a városi nagy rendezvényeket a Babits Kulturális Központ szervezi, amely 240 millióból gazdálkodhat az idén, a piaccal kapcsolatos gond enyhítése pedig vagyonkezelő feladata.

A vita során szó volt a közgyűlési bizottságok kereteiről, több módosító javaslat is elhangzott. Először ezekről szavaztak a képviselők, így 10 millió forintot adtak a vagyonkezelőnek, hogy sürgősen szüntesse meg a piacon a galambok okozta gondokat. A KSC Szekszárd 15 milliós támogatását 25 millióval növelték. Javaslat volt, hogy a közgyűlés jogi tanácsadás és propaganda költségeinek terhére emeljék a szociális, a kulturális és a sportbizottság keretét, de ezt a képviselők szavazataikkal elutasították, viszont elfogadták azt a kezdeményezést, hogy a Babits kulturális központ rendezvények szervezésére kapjon további 50 milliót.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére van a városnak elfogadott éves költségvetése, de, mint azt az ülés után többen is megjegyezték, minden bizonnyal többször kell majd módosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában