Előadás

2023.02.27. 20:38

Mit profitálhatnak a környező települések a paksi fejlesztésnek hála?

Paks 2 volt a téma, ennek kapcsán beszéltek a fórum résztvevői hétfőn kora este Szekszárdon, a városháza dísztermében. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén három szakember részletezte, különféle szempontok szerint, hogy ez az évszázad legnagyobb hazai beruházásaként is említhető projekt milyen hatással lesz a településekre, a környezetre, a gazdaságra.

Szepesi László

Rákóczi Péter, a Paks 2 kommunikációs igazgatója elmondta, a hazai energiaellátás biztonságának növelése szempontjából elengedhetetlenül fontos új blokkok építéséhez több mint kilencszáz engedélyt már megkaptak. Megemlítette, ennek alapját 400 ezer oldalnyi terv, számítás képezi, amelyek, ha ezeket nem számítógépek memóriái tartalmaznák, hanem hagyományos papírlapok, egymásra rakva negyven méter magas tornyot alkotnának.

Fotó: Kiss Albert

Litkei Máté János, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója azt emelte ki, hogy legkevésbé a nukleáris energia szennyezi a környezetet, és megemlítette, hogy már az Európa Unió is felvette a zöld energiák közé. Beszélt arról is, hogy a nagyütemben gyarapodó naperőmű parkok termelése a napokban már néhány percig több áramot adott, mint a ma működő négy paksi blokk teljesítménye, de Magyarországon maximum évi kétezer órán át süt a nap, míg egy esztendő nyolc és félezer óra. Paks pedig folyamatosan ad áramot.

Szepesi Balázs az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője az építkezés és a majdani működés gazdasági hatásairól beszélt, arról, hogy abból mit profitálhatnak a környező települések, így Szekszárd is. Fellendülést hozhat, mondta, de ehhez erre fel kell készülni. Az építkezés során időszakosan megnő a kereslet lakások, munkavállalók, alvállalkozók iránt, fejlődni fog az infrastruktúra, ennek látható jele az épülő Paks – Kalocsa híd, de meg kell alapozni a későbbi éveket, hogy a fejlődés tartós maradjon.

Az előadásról később bővebb tudósítást is olvashat portálunkon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában