Teol.hu videó

2023.02.21. 15:31

Legkésőbb jövő ilyenkor átguríthatják a söröshordót az új Duna-hídon (videó)

Jó ütemben halad a Kalocsa-Paks-híd építése, úgy tűnik, akár már év végén birtokba vehetik a közlekedők a két vármegyét összekötő új átkelőt.

Ábrahám-Gazsó Rita

Akár már év végén birtokba vehetik a közlekedők a két vármegyét összekötő új átkelőt

Fotó: Molnár Gyula

Ahogy az arra járók láthatják és az újonnan készült fotók is mutatják, egyre látványosabban formálódik a Bács-Kiskunt és Tolnát összekötő új átkelő, a Kalocsa-Paks-híd.

– Előbb-utóbb kiépül a Gerjent és Foktőt érintő új híd. Az előbb azt jelenti, lehet, hogy már ez év végén, az utóbb pedig jövő év elejét takarja – erősítette meg a korábbi terveket Süli János országgyűlési képviselő a napokban egy szakmai fórumon. A képviselő hozzátette, ezzel az új átkelő lesz az egyik leggyorsabban megépülő hazai híd, hiszen az ötlettől a megvalósításig összesen tíz év telt el. – Az átkelő létrehozásáért lobbizó alapítvány 2014-ben alakult meg, és legkésőbb 2024-re már átguríthatjuk a söröshordót a hídon – hangsúlyozta.

A hídépítésről szóló legutóbbi hírek szerint tavaly év végén immár mindkét mederpilléren elhelyezték a zsaluzókocsikat, a hatodik hídtámaszhoz is sikerült azt beemelni. A hajózárlat mellett a Clark Ádám úszódaru segítségével végrehajtott munkafolyamat a híd középső részét, a 440 méter hosszú mederhidat érintette.

Mint ismert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével 2021 tavaszán kezdődtek meg a munkák, a projektben alvállalkozóként a Hídépítő Zrt. is részt vesz. A beruházás során egy közel egy kilométeres, három részből álló híd épül. A bal ártéri hídszerkezet, vagyis a kalocsai oldal múlt év szeptemberének végén került a végleges helyére, a jobb ártéri hídszerkezet, azaz a paksi oldal szerelése novemberben kezdődött el.

A hídépítéshez kapcsolódóan új közúti kapcsolatokat is kialakítanak: egy új 11,5 kilométeres főút, az 512-es, valamint egy szintén új, 11 kilométeres összekötő út, az 5122-es épül. Utóbbihoz csatlakozik majd az 5124-es összekötő út, amely észak-dél irányban haladva Paks és Gerjen számára biztosít közvetlen elérhetőséget a Duna-hídhoz. Utóbbi munkálatai véget értek, a műszaki átadásra vár, amelyet követően megtörténhet a forgalomba helyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában