Tor és bál

2023.02.12. 15:40

Százhúsz vendég mulatott a hagyományos disznóvágás utáni vacsorán

Hajnali fél háromig tartott az idei hagyományos disznóvágást követő vacsora és bál Závodon. A finom fogások idén is sikert arattak, sokan már most jelezték, hogy jövőre is jönnek.

Ábrahám-Gazsó Rita

Hagyományos finom disznótoros fogásokkal készülnek a helyi sváb és székely asszonyok az esti vacsorára

Fotó: Gazsó Rita

Székely és sváb hagyományok szerinti disznóvágást és vacsorát tartottak szombaton Závodon. A program előkészületei a kora reggeli órákban kezdődtek meg a Teleház udvarán, ahol már ott jártunkkor, délelőtt javában sütötték-főzték a finomabbnál finomabb disznótoros ételeket az esti vendégek számára. Minden el is készült: többféle ízesítésű kolbász, hurka és kétféle hagyományos káposztás étel várta azt a 120 vendéget, akik a Váradi Antal Civil Házba érkeztek a hangulatos, műsoros esttel egybekötött disznótoros vacsorára. 

A falu első embereként László Attila polgármester is tevékenyen részt vett az előkészületekben. Mint elmondta, az immár 16. éve megrendezett program célja a Závod népességének gerincét alkotó svábok és székelyek népi hagyományainak megőrzése, annak bemutatása és átörökítése. Azt gondolhatnánk, hogy a disznóvágás mindenhol hasonlóan zajlik, de ez nem teljesen igaz.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a húsfeldolgozás, sőt már az előkészületeket tekintve is lényeges különbségek akadnak a sváb és a székely hagyományok között. Az állat tisztítását illetően míg a székelyek a többség által ismert módon leperzselik a disznő szőrét, a svábok forró vízzel lekopasztják azt. A most szombati disznóvágáskor ezt a két módszert ötvözték: először megkopasztották, utána leperzselték az állatot.

Míg a svábok úgynevezett gombócot, azaz a vágott káposzta mellé húsgolyókat gyártottak, a székelyek a galuskának nevezett ételüket kínálták ezen az estén, amely abban különbözik a sváb változattól, hogy ezt káposztalevélbe tekerik. Mint megtudtuk, nem csak ebben, de a fűszerezésben is vannak eltérések, amely közül a legjelentősebb különbség, hogy a székely "galuskába" csombort is tesznek.

László Attila elmondta, nem csak a káposztás ételek, de a kolbász előállítása is eltérő: a svábok régen krumplival készítették, míg a székelyek hagymával. A szombati alkalomra hagymás székely kolbászt és sima sváb kolbászt gyártottak, valamint húsos hurkát.

Az előkészületekben résztvevő mintegy huszonöt személy disznótoros ebédet is kapott. Itt vérpörköltet és úgynevezett prit kínáltak, amely egy finom mártásos alapú étel májjal, pecsenyehússal, emellett sült máj és hús is készült. 

Borbandi Gergely, az előkészületek egyik irányítóját a sültkolbász készítés titkáról kérdeztük. Mint mondta, attól lesz jó a sültkolbász, ha lazábbra töltik, mint a füstölésre szánt kolbászt, sütés előtt pedig egy kis vizet kell aláönteni és ahol levegős, egy picit érdemes megszurkálni.

Az esti program nagyon jól sikerült, egészen hajnal fél 3-ig tartott – tudtuk meg László Attila polgármestertől. A rendezvény kora este indult az óvodások néptáncműsorával, ezután a polgármester köszöntötte a vendégeket. Ez után következett a vacsora, ami nagyon ízlett a vendégeknek. Este 19 órától azután megkezdődött a bál, ahol a Sanzon Zenekar játszott.

A szervezők igyekeznek minden évben más előadót meghívni. Az idei zenekar is kiváló hangulatot varázsolt, minden korosztálynak igyekezett a kedvében járni. Voltak fiatalosabb és régebbi zenék, de mulatósabb muzsikát is játszottak. Nem csak helyiek jöttek el az estre, a környékből, sőt távolabbról is érkeztek. A tánc mellett így aztán nagy beszélgetések is zajlottak azok között, akik ritkábban látják egymást. A hangulat remek volt, úgy tudjuk, sokan már most jelezték, hogy jövőre is jönnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában