A járvány és a háború miatt megsokszorozódtak a feladataik

2023.02.13. 14:00

Több tonna élelmiszert és ruhaneműt osztottak szét

Nagy munkát végzett tavaly a tolnai karitász csoport. Több tonna élelmiszert és ruhaneműt juttatott el a helyi rászorulókhoz és az ukrajnai menekültekhez. Segítségükre voltak az adományok gyűjtésében és szétosztásában a családsegítő központ munkatársai és a helyi katolikus gimnázium tanárai, diákjai.

Wessely Gábor

Kovácsné Füri Margit tolnai csoportvezető mutatja a jelenlegi karitászos raktárkészletet (A szerző fotója)

Tizenkét éves a tolnai karitász csoport. Vezetőjük, Kovácsné Füri Margit azt mondja: a járvány és a háború miatt megsokszorozódtak a tennivalóik az elmúlt időszakban. A kezdeti években a két nagy adományozási akcióra koncentráltak: a karácsonyira és a húsvétira. De tavaly már szinte folyamatos volt az adományok befogadása és szétosztása. Húsz ukrajnai menekült érkezett a városba. Volt, akiket helyben, volt, akiket Decsen, volt, akiket Sióagárdon szállásoltak el.

Mára csak egy személy maradt Tolnán, a többiek vagy továbbmentek más országokba, vagy visszatértek Ukrajnába. Ugyanakkor, a tolnai karitászosok a határhoz is küldtek segélyszállítmányokat – általában a pécsi egyházmegyei karitászközponton keresztül – az odaérkező menekülteknek. 

Kovácsné Füri Margit tolnai csoportvezető mutatja a jelenlegi karitászos raktárkészletet (A szerző fotója)

Gyűjtenek ruhaneműt, tartós élelmiszert, bútort, műszaki cikkeket, pénzadományokat. A pénzen általában tartós élelmiszereket vásárolnak a csomagosztásokhoz. Most, karácsonykor 150 csomagot állítottak össze a rászorulóknak. 

Támogatja a karitász munkáját a város, az egyházmegye és országos szervezetek, magánszemélyek is. A gyermektápszertől az ortopéd cipőig, a játéktól a kályháig, a pelenkától a Béres-cseppig sokféle felajánlás érkezik. A gyűjtésben és a szétosztásban mindig számíthatnak a családsegítő központ munkatársaira és a helyi gimnázium tanáraira, diákjaira. 

A számok magukért beszélnek. Kovácsné Füri Margit – egy tájékoztatón – ismertette a tavalyi összesítés eredményét. Eszerint 2022-ben 4365 kiló élelmiszer 1298 emberhez jutott el a tolnai karitász közvetítésével. Ruhaneműből 1520 kiló talált gazdájára 7636 rászoruló személyében. Pénzadomány több mint kilencszázezer forint érkezett. Karácsony előtt szeretetvendégséget is tartottak, nehéz sorsúakat meghívva. (Ez az előző két évben a járvány miatt elmaradt.)

A tolnai karitásznak 42 tagja van, és további 16 segítő vállal feladatokat a dömpingmunkák idején. Jótékonysági szolgálatukat idén is szívvel-lélekkel folytatják. Már kezdik a húsvéti adományozásra való felkészülést.

Erzsébet-cipók

A tolnai karitász csoport Szent Erzsébet nevét viseli. A szegények istápolójának példáját követve segítik a rászorulókat. A tagok minden novemberben megújítják fogadalmukat, az úgynevezett Erzsébet-misén. Ilyenkor az istentiszteletet vezető pap megáldja az oltár elé, kosarakban kihelyezett Erzsébet-cipókat. A mise végén az aktivisták kiosztják azokat a kijáratnál a szertartáson résztvevőknek. (A hagyomány szerint Árpád-házi Szent Erzsébet titokban kenyeret vitt a szegényeknek a királyi éléstárból. Az őrök észrevették, de a cipók rózsákká változtak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában