Garay-napok

2023.03.13. 20:00

A földrajz és a vers kapta a főszerepet

Két, immár komoly hagyományokra visszatekintő verseny adja a Garay-napok nyitányát. Hétfőn a földrajz, illetve a vers- és próza kapta a főszerepet. Határon túlról is érkeztek diákok a megmérettetésekre.

Szeri Árpád

Megkezdődtek a diáknapi rendezvények a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban. A hagyományokhoz híven március 13-án, hétfőn délelőtt Kárpát-medencei tanulmányi versenyek várták a középiskolásokat és felkészítő tanáraikat. A helyszíneken Heilmann Józsefné, a Szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. 

A 29. Kőrősi Csoma Sándor Kárpát-medencei Földrajzverseny döntőjének a Garay gimnázium díszterme adott otthont (Fotó: Makovics Kornél)

Délelőtt fél tízkor a gimnázium dísztermében kezdődött a 29. Kőrősi Csoma Sándor Kárpát-medencei Földrajzverseny döntője. Korábban, a válogatón huszonnégy iskolából ötvenhét középiskolás mérte össze tudását és felkészültségét. A határon túliakat hat iskola tizenkét diákja képviselte. A január 17-ei első írásbeli forduló eredménye alapján jutott a hétfői döntőbe a húsz legmagasabb pontszámot elért – de iskolánként legfeljebb kettő – versenyző. Ők tíz hazai és négy határon túli iskolából érkeztek Szekszárdra. Huszárik Imre igazgatóhelyettes, a találkozó fő szervezője elmondta: örömteli, hogy az előző évekhez képest idén nagyobb létszámban neveztek a versenyzők. 

– Közöttük új iskolák tanulóit is köszönthetjük, mint például a döntőbe is jutott Szegedi Tudományegyetem Gyakorlógimnáziumának tanulói – folytatta. – Természetesen évek óta rendszeresen visszatérő kollégákat is üdvözölhetünk a felkészítő tanárok között Kassáról, az Óbudai Árpád Gimnáziumból, a budapesti Piarista Gimnáziumból és a Dunakeszi Radnóti Gimnáziumból.

A zsűriben ez alkalommal is helyet foglalt dr. Gyuricza László, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete Turizmus Tanszékének docense, dr. Kovács János, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete Földtani és Meteorológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és  Gerendásné Szabados Tímea, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium földrajz-német szakos tanára.

A versenyzők ez alkalommal Európa északi tájait kalandozhatták be képzeletben, hiszen Norvégia és Izland geográfiai jellegzetességeiről kellett számot adniuk, különböző feladatok megoldásával.

Az én Pannoniám elnevezésű művészeti seregszemle tizenötödik alkalommal fogadta a fiatalokat. A középiskolások Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyére meghirdetésekor huszonkét intézményből és tizenhat településről – köztük a határon túlról, Erdélyből, Margittából – érkezett nevezés. A videós első forduló után a zsűri huszonhárom versenyzőt juttatott a döntőbe. Ennek a záró állomásnak a Magyarországi Német Színház adott otthont délelőtt tíz órától.

A döntősök Balatonboglárról, Budapestről, Dunaújvárosból, Győrből, Kaposvárról, Margittáról, Miskolcról, Mosonmagyaróvárról, Nemesvámosról, Nyíregyházáról és Pécsről érkeztek. Tolna megyét három intézmény, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, valamint a vármegye székhelyéről az I. Béla Gimnázium és a Szekszárdi Garay János Gimnázium képviselte.

A megmérettetésre két művel készültek a finálé résztvevői – mondta el lapunknak a szervezést végző Báló Marianna magyar nyelv és irodalom - könyvtár szakos tanár, mesterpedagógus. A listán egyaránt szerepel a kétszáz éve született Petőfi Sándor, Tolna megyeiként Babits Mihály, Baka István, Illyés Gyula, Lázár Ervin, a klasszikus Heltai Jenő, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, József Attila, Nagy László, Szabó Lőrinc, Várnai Zseni és Weöres Sándor, valamint a kortárs Ágai Ágnes, Bertók László, Buda Ferenc, Dékány Dávid, Markó Béla, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina verse és prózája. A zsűrit Tóth Zsuzsanna előadóművész, a csapat elnöke, Turi Bálint színművész, a Versünnep Alapítvány képviselője és Orbán György tanár, előadóművész alkotta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában