Helyi közélet

2023.03.02. 17:43

Átvágták a névadás gordiuszi csomóját a képviselők Szekszárdon

Huszonnégy pontból álló napirendet tárgyalt csütörtök délelőtti ülésén Gyurkovics János alpolgármester vezetésével a megyeszékhely közgyűlése.

A napirend elfogadása után mintegy másfél órán át zárt ajtók mögött tanácskoztak a képviselők, majd az ülés nyílt szakaszában elsőként két intézmény névváltoztatásáról döntöttek. 

Fotó: Mártonfai Dénes

Szekszárdon a könyvtár és a múzeum elnevezésében korábban a megyei szó szerepelt, most viszont a Parlament döntése alapján a vármegye elnevezés a helyes. Ezért volt olyan javaslat, hogy legyen az új név Wosinsky Mór Vármegyei Múzeum, egy másik szerint, Tolna Vármegye Wosinsky Mór Múzeuma. Ez, hangzott el, jelölné, hogy a múzeum a megyéé, s egyébként a kórház régi épületén is az a hajdani felirat, hogy Tolna Vármegye Közkórháza. Végül negyedóra vita után úgy döntött a képviselők többsége, hogy a két intézmény hivatalos neve legyen Wosinsky Mór Múzeum, illetve Illyés Gyula Könyvtár.

Ezt követően két kitüntetés átadásának időpontját változtatta meg a testület. A „Szekszárd Év Rendőre” és a „Szekszárd Év Tűzoltója” kitüntető címeket a rendőrnaphoz, illetve Szent Flórián napjához kapcsolódó szekszárdi állománygyűlésen adták át. A jövőben mindkettőre a város napján, augusztus 29-én kerül sor.

Határozott arról is a közgyűlés, hogy a jövőben, miként a közigazgatásban másutt már van, az önkormányzatnál is lesz igazgatási szünet. Így idén nyáron, augusztus 7-11 között, illetve télen december 27-e és 2024. január 5-e között zárva lesz a városháza. 

Az önkormányzat minden évben kiír egy pályázatot, amellyel az erre a célra elkülönített 2,5 millió forintból maximum 70 százalékkal támogatják olyan ingatlanoknál a rákötést a közcsatornára, ahol kiépült a gerinchálózat. Ezzel kapcsolatban elhangzott egy javaslat, ha megmarad pénz, abból a gerinchálózatot építsék ki. Bár az jóval több pénzbe kerül, a képviselők megszavazták, hogy később a közgyűlés tárgyalja, hogy a fennmaradó összegből hol tervezzék meg a gerincvezeték bővítését. 

Már korábban született testületi döntés arról, hogy a város a megnövekedett energiaköltségek fizetése miatt növelje esetleg ingatlanok eladásával a bevételét. Ezért a hivatal felmérte, milyen ingatlanokat tud esetleg az önkormányzat értékesíteni. A korábbi határozat 500 millió forint értékű ingatlanról szólt, most a közgyűlés a felsoroltak közül – melyek nagy része kisebb területű, de erdő és külterületi épület is van köztük –, három nagyobb értékű ingatlan eladását ellenezte, ezeket esetleg később bérbe adják. A város egyébként nem csak értékesít ingatlanokat, hanem vesz is, így értékesebbé teszi portfolióját. 

A zárt ülésen hozott döntésekről dr. Gábor Ferenc jegyző elmondta, szavazott a közgyűlés az Alisca Terra Nonprofit Kft. élén történt vezetőváltásról. A jelenlegi ügyvezető elérte a nyugdíjkorhatárt, s helyére a testület kinevezte Madarász Andrást, aki jelenleg a polgárdi Vertikál Nonprofit Zrt vezérigazgatója. 

Az Alisca Terra egyébként változás előtt áll, létjogosultságát hosszú távon az fogja meghatározni, hogy június 30-ig a hulladékgazdálkodásért kijelölt koncesszorral, a MOL-lal, vagy annak alvállalkozójával kell szerződést kötniük. 

A zárt ülésen a testület döntött többek között a Kerékpárosbarát Szekszárd program keretében építendő kerékpárútról is. Erre a város pályázaton nyert pénzt, de másfél év alatt a Covid járvány, majd az orosz ukrán háború miatt is jelentősen megnövekedtek árak. Ezért egyeztettek a kivitelezővel, s remény van arra, hogy több sikeres kompromisszum eredményeként a kerékpárút még az idén elkészülhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában