Veszélyes fák

2023.03.07. 17:00

Halaszthatatlan volt a platánfák visszavágása Dunaszentgyörgyön

Múlt hétvégén a faluban közlekedők városgondozási munkálatokra figyelhettek fel a Rákóczi Ferenc utcában, a korábbi téesziroda és a Família Panzió közötti szakaszon, ahol község önkormányzatának munkatársai az itteni, hatalmasra nőtt álló platánfák visszavágását végezték. Néhányan érdeklődtek tőlünk is, vajon miért volt szükség minderre.

Ábrahám-Gazsó Rita

Halaszthatatlanná vált a hatalmas fák lombjának ritkítása

Fotó: Molnár Gyula

– Két veszélyessé vált fát kellett kivágatnunk, amelyek törzse már elkorhad belülről, a többi platánnál pedig lombkorona ritkítás, gallyazás történt – mondta érdeklődésünkre Kirnyákné Balogh Mária. A polgármestertől megtudtuk, hogy a testületi üléseken már tavaly is felmerült e munkák szükségessége, de a közelmúltbeli hatalmas szélvihart követően döntöttek úgy, hogy minél előbb elvégzik a teendőket.

– Ezek a platánok bár gyönyörűek voltak a teljes lombkoronával, de már „túlnőtték” magukat. Hatalmas ágaik voltak, amelyek ki-kihajlottak az útra. Nagy szél esetén ez veszélyztette a közlekedést, bármikor az autókra vagy az arra járó emberekre zuhanhatott volna, hiszen a platán könnyen hasad.

A polgármester szerint a fák jelenleg ugyan nem nyújtanak túl szép látványt, de halaszthatatlan volt a visszavágásuk, ezzel sikerülhet meghosszabítani az élettartamukat, ráadásul hamarosan újra kinő a lombjuk. Mint megtudtuk, az önkormányzat új gömbfákat tervez ültetni, például a játszótér környékén a járda mellé.

Kirnyákné Balogh Mária arra kéri a dunaszentgyörgyieket, hogy minél többen ültessenek fát, de átgondoltan tegyék, az utcafronti részen lehetőség szerint alacsonyabb növésűeket részesítsék előnyben, amelyek nem akadályozzák a villamosvezetéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában