Értékrend

2023.03.09. 14:00

Keresztény erkölcsű vállalkozó elkerüli a zavaros ügyleteket

Az országos ÉrMe Hálózathoz csatlakozó Tolna vármegyei, keresztény vállalkozói csoport létrehozásán dolgozik Nagy Ferenc. Olyan embereket szeretne összehozni, akik megbízható üzleti partnerei lehetnek egymásnak, mert tisztességes piaci magatartásra törekszenek. Működik ilyen szervezet európai szinten is.

Wessely Gábor

Nagy Ferenc nagy dobásra készül. A nyolcvanas években babkirályként emlegetett agrárszakember – akinek irányításával 140 hektáron termeltek zöldbabot Sióagárdon – szeretné most létrehozni a vármegyében a keresztény vállalkozók klubját. Előkészületeket már tett, megismerkedett Tóth Józseffel, az ÉrMe Hálózat vezetőjével, és elképzelései szerint ehhez az országos szervezethez csatlakozna majd az általa szervezett csoport. 

Nagy Ferenc tanulmányozza a szemléletmóddal kapcsolatos szakirodalmat. A szerző fotója.

Az ÉrMe Hálózat (ÉrtékMegőrző) keresztény vállalkozók, üzletemberek, cégvezetők számára kínál kapcsolatépítési lehetőséget és a keresztény értékrendben való megerősödést. Vagyis tagjai a becsületes piaci magatartást vállalják és gyakorolják. 

– Emberközpontúságra, környezetbarát szemléletmódra van szükség, és arra, hogy ne csak a profitszerzés legyen a gazdasági élet szereplőinek egyetlen célja – hangsúlyozza a szervező. – A tagtoborzás időszakában vagyunk. Eljárok a megyés püspök, Felföldi László által Szekszárdon, Pakson, Dombóváron és Tamásiban szervezett férfinapokra, s próbálom ott is ráirányítani a figyelmet erre a szerintem fontos, ökumenikus kezdeményezésre. Minden egyeztető beszélgetésen előjön a kérdés: előny vagy hátrány származik abból, ha valaki keresztény életvitelű vállalkozó? 

A válasz pedig az, hogy pillanatnyi hátrányok adódhatnak, mert nem ugrik bele az illető nagy pénzzel kecsegtető, de tisztességtelen ügyletekbe, ám hosszú távon kifizetődő a megbízhatóság és egyenesség. Van szervezetük az európai keresztény vállalkozóknak is. Megbízható üzleti partnerei egymásnak, normális bért adnak a munkásaiknak és tartózkodnak a környezetre ártalmas beruházásoktól. Kimaradnak ugyan sok zavaros, maszatos buliból, de legalább nyugodtan alszanak. 

Az ÉrMe Hálózat statútuma

Az ÉrtékMegőrző Hálózat (ÉrMe) statútumában (alapszabályában) a következők olvashatók. Céljuk: hálót szőni olyan emberek és szervezetek közé, akik az üzleti életben a keresztény magyarság alapértékeinek megtartásával vesznek részt, s akik számára természetes, hogy az üzleti életben való eredményesség célja nem önmagában a siker, hanem a szűkebb vagy tágabb környezetükben élő rászorulókkal való szolidaritás anyagi alapjainak és az esélyegyenlőségnek a megteremtése. 

Négy alapkritériumnak kell megfelelni: 1. Aktívan részt vesznek a gazdasági (üzleti) folyamatokban. 2. Magukénak vallják és aktívan igyekeznek megvalósítani a hagyományos keresztény értékrendet a mindennapokban és a gazdasági életben való részvételük során. 3. Magyarnak vallják magukat, és tudnak is magyarul. 4. Az ÉrMében való együttműködésük alapja a keresztény felebaráti szeretet. Ezen kívül jellemzi a tagokat a türelmesség, a nyitottság és az, hogy törekednek az egymással való, nem üzleti jellegű kapcsolatápolásra is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában