Szezon

2023.03.27. 07:00

Máris terem az ízletes kucsmagomba, de legyen körültekintő a szedésnél!

Márciustól májusig terem a Magyarországon legkorábban megjelenő ehető gombafajta, a cseh kucsmagomba. Azonban vigyázni kell a szedésénél, hiszen több hozzá hasonló gombafaj is mérgező, például a redős papsapkagomba.

Mauthner Ilona

Alig kezdődött el az idei gombaszezon, máris a cseh kucsmagomba bőséges terméséről szólnak a beszámolók. Azonban az említett gombafaj nyersen fogyasztva allergiát okozhat. Emellett gyorsan megromlik, ezért csak frissen és legalább forrázás után ajánlott elfogyasztani. Klasszikus elkészítési módja a vajban párolás, de készülhet tejszínesen és zöldfűszer szószban is, illetve gyakran teszik levesbe. Húsokhoz és tésztákhoz is kiváló köret lehet.

Az ízletes kucsmagomba.

Szekszárd és környéke nem olyan jó terület gombászásra, mint például a Mecsek, mondta az egyik általunk megkérdezett szakértő. Azok, akik a szekszárdi piacon árulnak, jellemzően messzebbről hordják ide a gombáikat. A régióra jellemző, hogy leginkább fákon termő gombákkal találkozhatunk, például a Gemenci erdőben.

Ha szeretnénk elindulni gyűjteni, érdemes a dombvidékekre menni, véli a szakértő. Óriáspöfeteget mezőkön, nagy őzlábgombát általában ritkább akác erdőkben találhatunk, például Paks és Kölesd környékén. A nagy őzlábgomba feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, és esernyőszerű. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós és rajta eltolható gyűrű van. 

A mérgező vörhenyes és rozsdás őzlábgombák, valamint ezek rokonai lényegesen kisebbek, és a feltűnő nagyságkülönbség miatt nem téveszthetők vele össze. 

Kiss Tamás szekszárdi fiatalember szereti az erdőt, gyakran jár kirándulni. A gombákat könyvekből és a többi gombaszedőtől ismerte meg, melyik ehető, melyik mérgező, és hogyan kell elkészíteni ezeket. Szerinte kétféle gyűjtő van, az egyik, aki ebből is próbál egy kis bevételre szert tenni. Ő piacon árulja. A legtöbbet a vargányáért lehet kérni, ennek kilója akár hatezer forint is lehet, a legkevesebbet a szegfűgombáért (kilója 2500 forint) kérnek. A másik réteg az, aki hobbiból járja az erdőt, szereti a természetet, és ha belebotlik az ehető gombába, akkor nem hagyja ott.

A piacokon egyébként kötelező a gombavizsgálat. Ez egy aznapra kiállított igazolás, melyen szerepel a gomba neve, mennyisége, az árus neve, címe, a szakellenőr vagy toxikológus neve. A kiadott engedélyt egy úgynevezett gombanaplóba is bevezetik, hogy adott esetben vissza lehessen azt keresni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában