Klipbemutató

2023.03.11. 14:16

Megelevenedett a kurta kocsma Szekszárdon

Filmbemutató volt csütörtökön este fehér asztal mellett, Szekszárdon, a Takler borbirtokon. No, nem egy egész órás alkotásé, hanem egy néhány perces videoklippé, de ez az alkotók, a Csobogó együttes életében jelentős állomás.

Szepesi László

Filmbemutató volt csütörtökön este fehér asztal mellett, Szekszárdon, a Takler borbirtokon. (A szerző fotója)

A négy zenész, Varga Jenő, Fenyvesi Gábor, Decsi-Kiss András és Horváth Tamás alkotta csapatnak már jó néhány sikeres videoklipje jelent meg és van fenn a világhálón, de ez az első olyan, amelyen nemcsak muzsikálnak, hanem színészekkel, statisztákkal egy történetet mutatnak be. Az idei esztendő Petőfi Sándor emlékéve, 200 évvel ezelőtt született a lánglelkű költő, s tiszteletére az egyik versét, a Falu végén kurta kocsma címűt nemcsak megzenésítették, hanem megfilmesítették.

Takleréknél, a kúria tájháznak is beillő patinás Fecsketanyájában rendezték be a forgatásra a kocsmát, ahol, mint hajdanán a Szamos menti Tunyogmatolcson, mulattak a legények, majd elzavarták az uraság csitító parancsával érkező szolgát, és mikor beteg édesanyja miatt kért csendet a kislány, hazamentek a legények. 

Mindezt decsi néptáncosok, statiszták, köztük Decsi Kis János kollégánk, itt, mint kocsmatöltelék, a megzenésített vers pompás illusztrációjaként eljátszották. A muzsikálásban nagyszerűen segítette a Csobogó együttest a zenetanár Mihalovics Zsolt, a Csokonai díjas Bogyiszlói Zenekar vezetője. A rendező Fenyvesi Gábor volt, a videó felvételeket a két operatőr, Pomsár Tamás és Szűcs István készítette, a hangokat pedig Kálló Kamill, Misli Balázs és Misli Martin örökítette meg.

A premier előtti bemutatón, mikor a szereplők, közreműködők először látták, hogy a sok órás felvétel és a több napig tartó utómunka milyen szép eredményt hozott, spontán csattant fel a taps. A hivatalos premier március 14-én lesz Budapesten, a Takler Borbárban, majd rá egy hónapra, április 15-én, szintén Budapesten, a Belváros-Lipótváros Önkormányzat dísztermében, a magyarlakta területek versmondóinak nemzetközi versenyén, zárásaként, ismét levetítik a Petőfi vers képes, zenés feldolgozását. 

Ezek a hivatalos vetítések, viszont az érdeklődők már számítógépen megnézhetik a videoklipet, mert pénteken este feltették a világhálóra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában