Húsvét

2023.04.09. 19:00

A feltámadás elfogadása hitünk legnagyobb próbatétele

Szekszárdon, a Belvárosi római katolikus templomban vasárnap reggel háromnegyed kilenckor kezdődött a szentmise, amelyen a hívek mintegy félezren voltak jelen.

Brunner Mónika

A szentmisén elhangzott, hogy tanúi vagyunk mindannak, amit a Názáreti Jézus Júdea egész területén és Jeruzsálemben tett. Aki hisz Jézusban, elnyeri igazságát.

Húsvéti szentmise Szekszárdon, a Belvárosi római katolikus templomban (Fotó: Kiss Albert)

Petkó Tamás plébános húsvét vasárnap a templomban az Új Ember katolikus hetilap húsvéti különszámából idézte Felföldi László pécsi megyéspüspök írásának szavait. 

Eszerint keresztény életünket, személyes sorsunkat sokszor hatja át a nagypéntek hangulata, mert nem engedjük, hogy a feltámadás, az élet igaz öröme beragyogja a mindennapjainkat. A feltámadás elfogadása hitünk legnagyobb próbatétele. Ezért szükséges, hogy ne kizárólag húsvétkor legyen része az életünknek, hanem mélyebben megértve valódi üzenetét mindennapjaink valóságává váljon. A feltámadásba vetett hit óriási élmény, amely megváltoztatja az életünket, ahogy az evangéliumok tanúsága szerint az apostolok, a tanítványok is új emberré lettek a feltámadás hitében és szeretetében. 

Felföldi László írásában kitér arra, hogy az Úr sírjától elhengerített kő bizony sokszor még óriási, tehetetlen teherként van jelen a szívünkben, személyes sorsunkban. Amikor azt gondoljuk magunkról, hogy nem vagyunk képesek valamire, vagy éppenséggel lehetetlennek tartunk valamit, saját magunkat pedig menthetetlennek véljük, olyankor hihetetlenül nagy kövekkel zárjuk el magunkat az élet, a szeretet útjától. 

A világnak szüksége van arra, hogy higgyen Isten szeretetében, de a lámpás, a hit fénye a mi kezünkben van, nekünk pedig mernünk kell ezt a fényt odaajándékozni. 

A feltámadásról tanúskodó üres sír látható jelei János apostol szívében a hit forrásává, üzenetévé lettek. A feltámadás jelei életünk helyes útját, az isten- és emberszeretet útját mutatják meg nekünk. De a feltámadás jeleit csak akkor látjuk meg, ha valóban érző szívvel és nyitott szemmel figyelünk, értelmezni pedig csak életünk valóban értékes, biztos pontjaihoz – Isten, hit, remény és szeretet – viszonyítva tudjuk őket.

Nehéz élethelyzeteiben, döntéseiben mindig szükségünk van jelekre, és Isten, akitől szabad és kell is jelet kérnünk, megadja ezeket. Észre kell venni, meg kell érteni és el kell fogadni, hogy életünk igazi, szép döntéseit, útjait a megértett és megvalósított isteni jeleknek köszönhetjük. Ami rossz történt az életünkben, amit elrontottunk, ami hiba, bűn volt, az a jelek semmibe vétele vagy elhanyagolása miatt történt. Mert csak akkor tudunk helyes elhatározásra jutni, Isten akaratát teljesíteni, ha észrevesszük a jeleket, és útmutatásuk szerint cselekszünk.

A nagyszombat esti szentmisén megáldották a húsvéti ételeket, a vasárnap reggeli pedig – Priskin Zsolt diakónus vezetésével – körmenettel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában