Teol.hu podcast

2023.04.14. 14:00

A gyerekkori szorongásról, annak okairól, tüneteiről beszélgettünk Hámori Györggyel legújabb podcast adásunkban

A szorongásos zavarok tüneteiről egy fiatal kutató, Hámori György, az MCC Mindset Pszichológia Iskola Akadémikus Pszichológia Műhelyének oktatója beszélt legújabb podcast műsorunkban.

Szepesi László

A gyerekkori szorongásról, annak okairól, tüneteiről beszélgettünk Hámori Györggyel, aki a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában is tartott erről előadást.

Fotó: Kiss Albert

Szerdán délután tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában Hámori György. A téma fontosságára utal az is, hogy az Európai Unióban évente több mint 60 millióan szenvednek a szorongásos zavarok valamilyen formájától, amelyet az egyik legelterjedtebb mentális zavarok között tartanak számon. A tünetek leginkább a fiataloknál, gyermekeknél és serdülőkorban lévőknél okoznak gondot, és 86 százalékuk átesik mentális zavarokon.

A különböző szorongás típusok nem különülnek el egymástól, csupán azok másodlagos jegyei különbözők, mondta a pszichológus. Ezek függenek az életkortól, a környezettől, de valójában ugyannak a zavarnak különféle formáiról beszélhetünk.

A szorongások, félelmek különböző formái függenek az életkortól is. A haláltól való félelem például nem fordul elő korai gyermekkorban, az csak olyan fejlettségi szinten lehet, a közép, késői gyermekkorban, amikor már fel tudják fogni, hogy halandóak vagyunk.

A külső hatásokról Hámori György elmondta, azok egy egészséges fejlődésben is okozhatnak zavarokat. Ilyen lehet akár a napjainkban zajló ukrajnai háború, vagy a covid. Ezek tudják fokozni a szorongást, de kiválthatnak pozitív hatást is. Folynak a kutatások, de még nem tudni, hogy ugyanattól az ingertől valaki depressziós lesz, vagy az számára fejlődést kiváltó élményt jelent.

Említette, napjainkban kezd divatos terápia lenni a légzéstechnika. Ezt mindenki tudja otthon egyedül is csinálni, s a tapasztalat azt mutatja, lassú légzéssel a kicsi szorongásokat lehet csökkenteni. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ezt egyesek összekapcsolják áltudományos, néha tudományellenes spirituális, de nagyon eladható javallatokkal.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A Teol.hu podcast csatorna korábbi adásai pedig ide kattintva érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában