Előadás

2023.04.22. 18:20

A sokszínűség, a kultúra és az örökség földjét ismerhették meg a múzeumban

A Völgységi Múzeum is különleges előadássorozattal készült a Föld napjára, melyet csütörtök délután tartottak meg. A Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelmi kérdésekre és előmozdítsuk a fenntarthatóságot.

Farkas Eszter

A csütörtöki előadássorozat alkalmával különböző országokról és környezetvédelmi hatásokról, kezdeményezésekről tartottak előadásokat. Dr. Sarkadi Noémi adjunktus, légkörfizikus egy eső cseppútját mutatta be, dr. Wilhelm Zoltán, egyetemi docens, India kutató dél-ázsiába kalauzolta el a nagyérdeműt, végül pedig dr. Trócsányi András a PTE TTK dékánja szemléltette Dél Afrika kontrasztos világát. 

Dr. Wilhelm Zoltán, India kutató egy órára Ázsiába repítette a nagyérdeműt. Fotó: Máté Réka

Az egyik ország, amelyről dr. Wilhelm Zoltán, egyetemi docens tartott bemutatót India volt, amely az elmúlt években jelentős lépéseket tett a fenntarthatóbb jövő felé. India hatalmas ország, gazdag kulturális örökséggel és gyorsan növekvő gazdasággal. A világ legváltozatosabb és legérzékenyebb ökoszisztémáinak is otthont ad, beleértve a Himalája hegyvonulatát, a Thar-sivatagot és a Sundarbans mangrove-erdőket.

Az ilyen összetett és változatos környezet kezelésével járó kihívások ellenére India jelentős lépéseket tett a fenntarthatóság felé. Az ország például számos ambiciózus kezdeményezést indított a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megújuló energiaforrások használatának előmozdítására. India a világ egyik legnagyobb napenergia-termelője.

A megújuló energiaforrások előmozdítása mellett India lépéseket tett természeti erőforrásainak megőrzése érdekében is. Az ország számos természetvédelmi projektet indított, amelyek célja az erdők, vizes élőhelyek és vadon élő állatok védelme. India ad otthont például a Project Tiger nevű nemzeti természetvédelmi kezdeményezésnek, amelynek célja a veszélyeztetett tigrisek és élőhelyeik védelme.

India számos környezetbarát kezdeményezésnek is otthont ad, többek között környezetbarát városok és fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok fejlesztésének. Az ország több olyan kezdeményezést indított, amelyek célja a biogazdálkodás előmozdítása és a káros vegyi anyagok használatának csökkentése a mezőgazdaságban.

India tehát jelentős előrelépést tett a fenntarthatóbb jövő felé, és kezdeményezései követendő példaként szolgálnak más országok számára. Miközben továbbra is ünnepeljük a Föld napját, és a fenntarthatóbb jövőért dolgozunk, Indiára példaként tekinthetünk, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani.

Nemcsak gazdasága, kultúrája is virágzik

Huszonkét hivatalos nyelve mellett, több mint nyolcszáz nyelvjárást beszélnek.

– Ezt a nyolcszáznál is több nyelv és nyelvjárást úgy képzeljék el, mintha Pécsről átutazva Bonyhádra analfabétává válnának, mert Indiában ez valóban így van. X kilométeren kívül már nem értik meg, amit mondanak Önöknek – emelte ki dr. Wilhelm Zoltán.

Dr. Trócsányi András Dél-Afrikáról tartott előadást. Fotó: Máté Réka

Az India kutató az országban található vallásokról és legismertebb vallási ünnepekről is beszámolt. A Diwali-t a fények ünnepének is nevezik, a hinduk egyik legjelentősebb vallási eseménye. Minden év októberében vagy novemberében ünneplik egy öt napon át tartó fesztivál keretében, amely a jónak a gonosz felett aratott győzelmét élteti. Az emberek olajlámpákat és gyertyákat gyújtanak, feldíszítik otthonaikat, és édességeket és ajándékokat cserélnek a Diwali alatt.

Egy másik fontos szent nap Indiában a Holi, a színek fesztiválja, amelyet februárban vagy márciusban ünnepelnek. A Holi idején az emberek színes porral és vízzel dobálják egymást, hogy vidáman ünnepeljék a tavaszt és a jó győzelmét a rossz felett.

A Navratri fesztivált is széles körben ünneplik Indiában, különösen Gudzsarát államban. Ez egy kilencnapos fesztivál, amely Durga istennőnek a Mahishasura démon felett aratott győzelmét ünnepli. Az emberek hagyományos ruhákba öltöznek, néptáncot járnak, és nagyszabású felvonulásokat szerveznek a Navratri alatt.

Ganesh Chaturthi egy másik fontos szent nap Indiában, amely Ganesha, a bölcsesség, a tudás és az újrakezdés istenének születését ünnepli. 

Az Eid-et a muszlim közösség ünnepli, tulajdonképpen a karácsony, amelyet a keresztény közösség ünnepel, és a Guru Nanak Jayanti, amelyet a szikh közösség ünnepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában