Székely Ház átadó

2023.04.23. 11:30

A székely kultúra megőrzése új, méltó otthonukban folyhat tovább

A Hőgyészi Székelykör negyedévszázados évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között adták át a Székely Házat április 22-én. A rendezvényen a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád János is részt vett.

Farkas Eszter

A Hőgyészi Székelykör negyedévszázados évfordulójára különleges ajándék dukált (Fotó: M. K.)

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén a Hőgyészi Székely Kör. A székelyföldi civil szervezet célja a székely kultúra megőrzése, ápolása és továbbadása. A szervezet 1998-ban alakult 52 taggal, és azóta is kitartóan dolgozik a fentiek szellemében.

A kör vezetője kezdetektől részt vett a civil szervezet működtetésében: Csöglei Istvánné Ibolya, aki szülei nyomdokain haladva, már gyermekkorától munkálkodik a tenni akarás jegyében a székely kultúra megőrzése, továbbadása mellett. Egyik testvére Hadikfalván, másik két testvére Bácskában született, Ibolya pedig Kétyen jött a világra. Az őseik kultúrájának és hagyományainak ápolása mindennapjaik része volt, és ezt a szemléletet vitte tovább, adta tovább a gyerekeknek az óvodában is, ahol óvónőként dolgozott – mondta el beszédében az államtitkár.

– A székely kör megalakulásával a székely népszokások, hagyományok, kultúrák egymás mellett élését, megismerését és megismertetését kívánja elősegíteni azáltal, hogy kulturális örökségének megóvása érdekében feltárja, és bemutatja a Hőgyészen élő székelyek származási helyének szokásait, tárgyi, nyelvi és zenei emlékeit. A már Magyarországon született nemzedékek részére a származási hely kulturális és zenei emlékeinek átadását, oktatását szeretné megvalósítani. A Hőgyészi Székely Kör tagjai által végzett munka elismeréseként az évek során számos díjat, elismerést kaptak. Kiemelkedő eredményük, hogy kiváló minősítéssel rendelkeznek, emellett Sebestyén Ádám-díjasok, Muharay Elemér-díjjal is rendelkeznek, és Hőgyészért Emlékérmet is kaptak már szerepvállalásukért.

Az elmúlt években újabb nagy lépés történt a szervezet életében, ugyanis 2018-ban elindult a Székely Ház építése. Az épület egy 250 éves, korábban társasházként funkcionáló ingatlan, amely tökéletes helyszínt biztosít a szervezetnek. A Nemzetpolitikai Államtitkárság egyedi pályázati kérelmek mentén támogatta a hőgyésziek céljait, így összesen 80 millió forinttal járultak hozzá az épület kialakításához. A Székely Ház létrejöttét sokan támogatták, és az eredmény egy méltó, modern és funkcionális épület, amelynek segítségével még hatékonyabban tudják szolgálni a székely kultúra megőrzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában