A Magyar-Lengyel Barátság Napja

2023.04.10. 15:46

Az érdek szétválaszt, az érték összeköt

Ismét megünnepelték Bonyhádon a Magyar-Lengyel Barátság Napját.

B. K.

A Magyar-Lengyel Barátság Emlékműve és -Fája az ünnepi megemlékezések rendszeres helyszínei. A baráti társaság tagjai, magyarok és lengyelek, a Felvidékiek Énekkarának tagjaival együtt énekelték a „Jeszcze Polska nie zginełát” (Nincs még veszve Lengyelország) és a magyar Himnuszt.

A lengyel-magyar barátság napját ünneplők a bonyhádi Magyar-Lengyel Barátság Emlékműve előtt (Beküldött fotó)

A közös éneklés után a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság vezetője, Surján József  beszélt a közös hitről, az egymás iránti tiszteletről és szeretetről, mely sok-sok évszázad után is megmaradt, túlélte a múló ellentéteket, a vérzivataros időket. Idézte a hosszú évtizedek óta Magyarországon élő lengyel költő, Konrad Sutarski Hová rohansz, Európa? című, a keresztény Európát féltő versét. 

– A költővel együtt mi is valljuk: a kereszténység védőbástyái voltak a lengyelek és a magyarok. Őseinkre, elődeinkre emlékezve, Istenben bízva reméljük, a mai nehéz idők után is megmarad és megújul nemzeteink barátsága – mondta az elnök.  

Ezt követően fehér-piros és piros-fehér-zöld, nemzeti színű szalagokkal átkötött koszorút helyeztek el a közös emlékműnél a jelenlévők, és mécseseket gyújtottak, majd a Vörösmarty művelődési központban folytatódott az ünnepség. Itt Surján József alapító elnök hosszabban beszélt a Waclaw Felczak Alapítvány munkájáról. Ez egy közös magyar és lengyel kezdeményezés, mely 2018 novembere óta segíti, élteti a két nemzet barátságát. A szervezet feladata sokrétű: tudományos kutatások és publikációk támogatása, fiatal kutatók segítése, magyar diákok lengyelországi kirándulásának teljes támogatása és könyvkiadás, a nélkülözhetetlen ismeretterjesztő filmek (a POLHUNATION filmjei) sora. Bonyhádról két iskolából is jártak diákok Dél-Lengyelországban az elmúlt években. 

Évtizedekkel ezelőtt fiatal magyar értelmiségiek autóstoppal járták be Lengyelországot. Sokan közülük túl vannak a nyolcvanadik életévükön. Megszerették a lengyeleket, a két nemzet barátságának rendíthetetlen hívei lettek. Közülük többen történészekké, polonistákká váltak. Erről film is készült és könyv is megjelent. (A szerző Zajti Ferenc, a könyv: Autóstoppal Lengyelországban, a dokumentumfilm: Autóstoppal a szabadság felé). A filmet nagy érdeklődéssel és nosztalgiával tekintették meg a résztvevők. 

A kis magyar-lengyel csoport idén júniusban lesz tizenhárom éves, de már természetes a közös pillanatok felidézése. Jerzy Snopek 2016- 2022 között volt budapesti lengyel nagykövet. Feleségével, a magyar Gedeon Mártával többször jártak Bonyhádon, és találkoztak az itteni baráti társaság tagjaival Móser Zoltánék azóta megszűnt Kép-Tár-Házában. Ezek szép pillanatok voltak. Az előadó méltatta a lengyel-magyar házaspár irodalmi munkásságát, kiemelten a magyar-lengyel barátságért végzett tevékenységüket.

Végül a szokásos irodalom ajánlás következett. Jolanta Sosnowska utolsó kötete tavaly decemberben jelent meg szent II. János Pál pápáról Krisztus hadvezére 4. címmel. Nagy Éva gyermekeknek írt munkája A kicsi kék mozdony nagy utazása Lengyelországban szintén tavalyi. Régebbi kiadású, de ma is élvezetes olvasmány az Alvó lovagok. Lengyel regék és mondák című kötet. Szerkesztője Jerzy Snopek, fordítója Gedeon Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában