Podcast

2023.04.15. 16:57

Czirok Róbert beírta magát Szekszárd történelmébe

Mindenki művésznek tartja, de ő zavarba jön ettől a kifejezéstől, inkább alkotónak nevezi magát. Czirok Róbert a világon elsők között kezdte a vörösbort festékként használni. Speciális, saját maga által kikísérletezett technikával állítja elő a festéshez használható állapotot a borból, mely különböző állagban különböző színárnyalatokat eredményez.

Tóth Tímea

Vörösborral készült alkotásai állandó tárlaton tekinthetők meg a Garay Élménypincében, a Vesztergombi Pincében és az Apponyi Kiskastélyban is. A Vinorreljei, azaz a borral készült akvarelljei bekerültek a Szekszárdi Települési Értéktárba kulturális örökség kategóriában és Közjóért elismerő díjat is kapott.

Czirok Róberttel beszélgetett  Tóth Tímea szerkesztő. Fotó: TEOL

Nem csupán borral fest, a kávét is előszeretettel használja. Egyedi képeiből számtalan kiállítást szerveztek már.

Két rekord is fűződik nevéhez. Elsőként megfestette az ország legnagyobb kávéképét 100-szor 139 centiméteres nagyságban, mely Rubens Fauszt szőlővel című grafikájának adaptációja volt, majd borral készítette el világrekordnak számító 150-szer 100 centiméteres festményét, mely Bacchust, a bor és mámor istenét ábrázolja.

Sikerei ellenére szerény maradt, nem dicsekszik eredményeivel, pedig joggal tenné. Családja és munkája boldoggá teszi.

Podcastunkban Tóth Tímea beszélget vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában