Beiskolázás

2023.04.20. 13:16

Hangszerekkel ismerkedhettek a gyerekek a Baka iskolában

A zene szeretetére irányul a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola beiskolázási programja, melynek keretében minden évben beiratkozás előtt előadást tartanak a helyi iskolákban. 

Tóth Tímea

Az intézmény zenekarainak sikerei híresek az egész országban. (Beküldött fotó)

– Iskolánk már több éve tart hangszerbemutató hangversenyeket a város általános iskoláiban és óvodáiban. Így történt, történik ez ebben a tanévben is. Ez a beiskolázási programunk része, melyet a zeneiskolai felvételivel zárunk májusban. Az iskolák és óvodák örülnek az ilyen kis hangversenyeknek és már nem túlzás azt állítani, hogy számítanak is rá. Néhány intézményben a zenetanárok mutatják meg az alsó tagozatos kisiskolásoknak a különböző hangszereket, de ahol az éppen abba az iskolába járó diákok járnak már zenét tanulni hozzánk, akkor ők mutatják be tudásukat a diáktársaik előtt. Az óvodai kiskoncerten az egykor oda oviba járó tanulóink szoktak szerepelni. Minden intézményben szívesen fogadnak és támogatnak bennünket. Egy-egy ilyen bemutató alkalmával sikerül felkelteni a gyerekek érdeklődését a zene iránt – mondta Ágostonné Béres Kornélia tagintézmény-vezető.

Azok a diákok, akik gyerekkoruktól tanulnak zenét, jobban teljesítenek az iskolában, gördülékenyebben fogalmaznak, és logikusabban érvelnek, könnyebben tanulnak, mert a zene fejleszti a bal agyfélteke működését, és ebben a korai gyermekévek különösen fontos időszakot jelentenek. Ha pedig együttesben játszanak, ráéreznek saját fontosságukra is, valamint arra, hogy az ő hangjuk épp annyira nélkülözhetetlen, mint a körülötte lévőké. Az együttesben, zenekarban való játék fejleszti a csapatmunkára való készséget.

Szekszárdon 1955-ben kezdődött intézményes keretek között zenetanítás. A zeneiskola 2007-ben elnyerte a „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet. A zeneiskola 2008. augusztus 1-óta a Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeként működik, a Liszt Ferenc Zeneiskola nevet megtartva és az intézmény hagyományait folytatva. A szakmai vezetői feladatokat Ágostonné Béres Kornélia tagintézmény-vezető látja el.

Az intézmény zenekarainak sikerei híresek az egész országban. Az Ifjúsági Fúvószenekar, az Ifjúsági Gitárzenekar, az Ifjúsági Vonószenekar, valamint a Szekszárd Junior Stars Big Band tagja is lehet bárki, aki zenei tanulmányokat folytat az intézményben és az adott hangszeren tanul, melyek a zenekarokban előfordulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában