Tüntetés

2023.04.25. 08:39

Ismét sztrájkoltak a pedagógusok

Hétfőn országosan egy egész napos sztrájkot szerveztek a pedagógus szakszervezetek. Fülöpné Szűcs Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy mindenképpen meg akarják akadályozni a készülő új státusztörvény bevezetését.

Brunner Mónika

Jelenleg tizenhatezer pedagógus hiányzik az iskolákból az országban

Forrás: Shutterstock

A hétfői egységes sztrájknapot azért tartották, mert a kormány nyártól meg akarja szüntetni a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát. 

Mint ismert, a közoktatási státusztörvényt nyáron tervezik bevezetni, a pedagógus szakszervezetek pedig azért tiltakoznak, mert szerintük a törvénnyel korlátozni akarják a tanítók, a tanárok jogait. Az oktatási intézményekben már tesztelés alatt álló pedagógus teljesítményértékelési rendszerrel kapcsolatban is komoly kifogásaik vannak. 

Fülöpné Szűcs Mária elnök ismertette, hogy Tolna vármegyében több iskola csatlakozott a hétfői sztrájkhoz, ám hogy pontosan mely intézményekről van szó, arról azt mondta: nem érzi méltányosnak a kollégáival szemben, hogy erről információkat adjon. Hozzátette: a közvéleményre az tartozik, hogy mi ellen sztrájkolnak és tüntetnek a pedagógusok. 

A státusztörvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi jogrendből a házirend elfogadása maradna egyedül a tantestületek joga. 

Az eddigi harminckét órás munkaidő helyett akár negyvennyolc órát is dolgozniuk kell majd a pedagógusoknak, úgy, hogy abból nem minden órát fizetnének ki. A távollévő pedagógusokat a kollégáik egy évben harminc órán át voltak kötelesek ingyen helyettesíteni. A tervezett státusztörvényben az ingyenes helyettesítési időt akár nyolcvan órára módosíthatják. A tervezett közoktatási státusztörvény szerint a pedagógus kollégákat akár a lakóhelyüktől ötven-hatvan kilométerrel távolabb is kirendelhetik tanítani vagy munkát végezni. 

Megváltoztatják a szabadságolási, a próbaidő rendszert, és már zajlik a teljesítményértékelési rendszer próbaüzeme is. Hozzátette: ha a diák nem az elvártnak megfelelően teljesít az iskolában, akkor azért felelősségre vonhatják a pedagógust, ezzel együtt csökkenthetik a bérét is. Ez ellen természetesen tiltakozniuk kell. Harmincöt-negyven iskolában próbálják ki a teljesítményértékelési rendszert, Tolna vármegyében nem tudnak ilyen oktatási intézményről. 

– Szeretnénk, ha a szülők is megértenék, hogy gyermekeiknek mindenféleképpen meg kell kapniuk azt a huszonegyedik századi tudást, amelyre az életük, továbbtanulásuk során szükségük van. A pedagógus társadalom nem érdemli meg azt a méltatlan bánásmódot sem, hogy az Európai Unió pénzéből kívánják az állami alkalmazott pedagógusok nagyon alacsony bérét emelni – mondta. 

Ismertette: pedagóguskörökben bosszútörvénynek hívják a státusztörvényt, amelyet, ha bevezetnek, várhatóan több ezer pedagógus hagyja majd el a pályát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában