OTDK

2023.04.27. 14:00

Jobb eredményt értek el a hallgatók

Véget ért a magyar felsőoktatás legnagyobb tudományos programsorozatának számító 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, az OTDK csütörtökön délelőtt Szekszárdon. A hazai és határainkon túli egyetemeken, főiskolákon magyarul tanuló hallgatók legjobbjai áprilisban adtak számot a hónap elején Győrben kezdődött, és 10 város 13 egyetemén tartó tudós tanácskozásokon, versenyeken tudományos munkájukról.

Szepesi László

Bogányi Gergely Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész karbon és üvegszálból készült zongorán játszott. (Fotó: M. D.)

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán három napon át a Tanulás- és Tanításmódszertani, Tudástechnológiai Szekció 29 tagozatában beadott 181 dolgozatból a hallgatók 173-at mutattak be, s a záró ünnepségen ezek közül a legjobbakat díjazták.

Hangversennyel kezdődött ez az ünnep. Bogányi Gergely Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész és Haffner-Kiss Alexandra trombitaművész Goedicke és Chopin műveiből adott elő. A rövid koncert különlegessége volt, hogy megszólalt egy teljesen új, nem fából, hanem a hangzást még szebben visszaadó karbon és üvegszálból készült, megjelenésében is jövőt idéző zongora.

A PTE szekszárdi campusának aulájában először dr. Jakab Ferenc, az egyetem innovációs rektorhelyettese köszöntötte a majd kétszáz hallgatót, akik, mint mondta, elindultak azon az úton, amelyen a jövő generációját nevelik, formálják. Szólt arról, hogy napjainkban sajnos a pedagógusoknak, s munkájuknak tisztelete, megbecsülése nem megfelelő, de ezen segítenek majd változtatni a most nagyszerűen szereplők is.

Folytatta ezt a gondolatot Orbán Attila, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke, aki erdélyiként köszöntötte a határainkon túlról érkezett egyetemistákat, főiskolásokat.

Dr. Weiszburg Tamás professzor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke köszöntője végén a regionalitás fontosságát hangsúlyozta, említve, hogy ennek kapcsán a hallgatók jobban megismerhetik egymás munkáját.

A fiatal tudósjelölteknek adott tanácsot dr. Szécsi Gábor, a többnapos találkozónak helyt adó KPVK dékánja, bíztatva a jövő pedagógusait, hogy soha ne adják fel fiatal álmaikat, valósítsák meg azokat felnőtt életük során.

Az OTDK örökös elnöke, dr. Szendrő Péter professzor, aki hat évtizeden át szolgálta a tudományos diákköröket, ebből 35 éven át elnökként. Arról beszélt, hogy a napjainkban oly sokszor emlegetett mesterséges intelligencia nagyszerű, de a természetes intelligenciát semmi nem pótolja. Ez utóbbit őrizzék, hogy a társadalom megszeresse, megbecsülje a pedagógusokat, akiknek a munkája nélkül nincs jövő.

Végül dr. Kaposi József, a Tanulás- és Tanításmódszertani, Tudástechnológiai Szekció elnöke értékelte az országos konferenciát záró szekszárdi napokat. Beszélt arról, hogy itt a résztvevők száma is ötödével nőtt, de ami még fontosabb, amellett, hogy többen vannak a korábbiaknál sokkal jobb eredményt értek el. Kitűnt a pályamunkákból a tanulás iránti szenvedély, az itt eltelt napokat pedig jellemezte a mások munkája iránti érdeklődés.

Ezt követően dr. Szécsi Gábor és dr. Kaposi József a díjakat adta át a legjobb pályamunkák készítőinek. A majd az egy hónapon át tartó 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekszárdi záró rendezvényén a pályázók 28 első, 28 második, 2 harmadik és 28 különdíjat vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában