Munkaértekezlet

2023.04.28. 17:31

Mindannyiunk közös érdeke a felzárkóztatás!

A Tolna vármegyei rendőrök évek óta szoros együttműködésben dolgoznak a cigány kisebbségi önkormányzattal. Rendszeresen szerveznek közös értekezleteket, hirdetnek meg pályázatokat és versenyeket is. Ezúttal április 28-án tartottak együttes tanácskozást.

Szeri Árpád

A hátrányos helyzetű gyermekek tanulási lehetőségei. Ez volt a témája annak a munkaértekezletnek, melyet pénteken közösen tartott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoportja és a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. A tanácskozásnak Báta, a helyi Ady Endre Művelődési Ház adott otthont. Itt köszöntötte a résztvevőket dr. Máté Csaba, a TVMRFK TKKM csoport vezetője, valamint Sárközi Károly, az ORÖ Tolna megyei képviselője.

Fotó: Makovics Kornél

A meghívottak közül Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója az általános iskolai felzárkóztatási lehetőségekről tartott előadást. Mint azt egyebek mellett elmondta, a központ által fenntartott köznevelési intézmények egyrészt a jogszabályok alapján megszervezik a tanulók tehetséggondozását és felzárkóztatását osztályonként legalább heti egy-egy órában; másrészt minden intézmény alkalmaz olyan hátrány kiegyenlítő, esélyteremtő, motiváló, élményszerű tanulást elősegítő programot, módszert, eszközt, mely a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklésén túl a szociális hátrányokat is enyhíti. 

Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképző Centrum kancellárja a szakképzések új irányait taglalta. A hátrányos helyzetű tanulók számára nagy segítséget jelenthet az úgynevezett orientációs évfolyam, a dobbantó program és a műhelyiskola-program. Emellett szólt a rendelkezésre álló ösztöndíj lehetőségekről is. 

Fotó: Makovics Kornél

Mihálovics Zsolt pedagógus, zenetanár a bogyiszlói Csillagvár Tanoda működéséről osztotta meg gondolatait. A létesítmény fő feladata a felzárkóztatás, egyénre szabott fejlesztési tervvel, mentorálással, az oktatási-nevelési célok megvalósítását segítő szabad idős elfoglaltságokkal, de emellett részt vállal a tehetséggondozásból is. Így együtt vannak roma és nem roma fiatalok. A tanoda sikerességét mutatja, hogy számos – amúgy elkallódásra ítélt – diákot vezetett el az érettségi vizsgáig, és ebből a csoportból már többen is szereztek főiskolai, egyetemi diplomát. 

Csötönyi László közművelődési szakember a vármegyei cigányság médiában való megjelenési lehetőségeiről szólva először is egy sokatmondó adatra hívta fel  figyelmet. Míg 2011-ben a magyarországi romák száma elérte az 550 ezret, addig 2050-re várhatóan megközelíti a 680 ezret. Ezért nem csökken, hanem növekszik az oktatás és tájékoztatás fontossága. Az előadó arra is kitért, hogy a hagyományos média – úgy, mint például nyomtatott sajtó – szerepének csökkenésével egyre nagyobb teret kapnak a számítógépeken, okos telefonokon elérhető tartalmak, célszerű tehát ezeket a platformokat felhasználni a cigánysággal kapcsolatos üzenetek célba juttatására.

Fotó: Makovics Kornél

A meghívott vendégek előadását követően Zsiga Péter őrnagy, a TKKM tagja az elmúlt időszak közösen szervezett programjait értékelte. Orsós Zoltán őrnagy, a TKKM összekötője és Pongó Ignác, az ORÖ Tolna Megyei képviselője a közeljövőben megtartandó közös rendezvényeket tekintette át. Elbírálásra vár az együttes táboroztatási pályázat, a Megyei Roma Nap júliusban várható, a tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló, a vármegyén túlmutató Regionális Ki-Mit Tud? pedig decemberben. Pongó Ignác azt is elmondta, hogy a közeljövőben méltó emlékművet szeretnének állítani azoknak a roma áldozatoknak, akiket az 1944-es lengyeli vérengzésben öltek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában