Sokan vártak a jó hírre Tolnában is

2023.04.08. 18:00

Nyártól újra zöld utat kaphatnak a napelemek

Hallgatott a Kormány a szakértőkre, így ha nem is egyszerre és mindenütt, de újra zöld utat adott a háztartási méretű napelemek tavaly ősszel – de eleve ideiglenesnek kikiáltottan – megtiltott hálózati visszatáplálási rendszerének.

SZ. ZS.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

A friss kormányhatározat szerint a szolgáltatók adatai alapján az Energiahivatal háromhavonta tesz javaslatot azokra a területekre, ahol a hálózat kapacitása lehetővé teszi a korlátozás feloldását. Az alkalmas helyeken nyár végén indulhat a visszatáplálás – szúrta ki a bama.hu. A napelem-beruházásban gondolkodókat ugyanakkor ennél fontosabb határidő szorítja: legfeljebb az év végéig üzembe helyezett rendszerek maradhatnak szaldós elszámolásúak.

Az Európai Bizottságnak tett magyar vállalás alapján megalkotott rendelet immár nem teljes, országos korlátozásról beszél. A visszatáplált áram kezelése ugyanis eddig is csak azokban a transzformátorkörzetekben okozott problémát, ahol sok napelem működött, másutt volt tartalék, és a tavaly bejelentett fejlesztések is növelik a kapacitásokat. Így az új napelemek tulajdonosait csak minimális veszteség éri, míg a már meglévők visszatáplálását eddig sem korlátozták.

Hosszú távon azonban a napelemek megtérülését az önfogyasztásra kell alapozni. Jövő januártól már nem lehet szaldós elszámolással szerződni a szolgáltatóval, vagyis a nappali, illetve nyári túltermeléssel többé nem lehet kiegyenlíteni az éjszakai és a téli fogyasztást. A napelemek használatában új szemléletre lesz szükség, a fogyasztást minél inkább nappalra kell időzíteni, amikor a termelés a csúcsra jár. Elősegítheti a takarékoskodást, ha a programozható elektromos eszközöket (villanybojlert, mosogatógépet) a napos órákban kapcsolják be tulajdonosaik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában