A honvédség új kampányarca

2023.04.21. 07:00

Óriásplakátról tekint a járókelőkre

Szó szerint katonásan tekint a járókelőkre ifj. Tálosi Zoltán. Az országban immár számos helyen, hiszen a Magyar Honvédség egyik arcaként óriásplakáton látható.

Szeri Árpád

Ifj. Tálosi Zoltán a honvédség egyik arcaként került az óriásplakátra (Beküldött fotó)

Amint arról már korábban írtunk, az őrvezető szekszárdi születésű. Kisgyermek kora óra katona szeretett volna lenni. Mint azt felidézte magában, szinte nem is volt ifjonti életének olyan időszaka, amikor ne találkozott volna a hadsereggel kapcsolatos ismeretekkel és élményekkel.

– Édesapám öt éven át honvéd kadét képzéssel foglalkozott Szekszárdon, egy középiskolában – érzékeltette az őt ért hatásokat ifj. Tálosi Zoltán. – Férfi felmenőim közül mindenki szolgált katonaként. Több más, kisebb impulzus mellett ezek voltak a legfőbb indíttatások. Elmondhatom, hogy a lehető legjobban döntöttem, amikor jelentkeztem a toborzó irodában. Nagyon fontos a bajtársiasság és meggyőződésem, hogy közösséghez tartozni érték. Éppen ezért katonai létem nem foglalkozás, hanem életemet meghatározó hivatás.

Az ifjú regruta ugyan nem idegenkedett a harcászattól, de végül is úgy döntött, hogy a hagyományőrzés mellett kötelezi el magát. Talán nem véletlenül, hiszen édesapja alapítója a Szekszárdon található, a katonai múlt emlékeit a közönség elé táró Baka múzeumnak. A jó kiállású, szó szerint katonás fiatalember így került – kellő kiképzést követően – a fővárosba, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred Lövészzászlóaljához. Feladata a kívülálló civilek számára is módfelett izgalmas.

– Díszsorfalat állunk a hazánkba érkező nagykövetek, miniszterelnökök és államfők előtt – mondta el lapunknak, majd hangjában érezhető büszkeséggel hozzátette: – Akiket eddig csak a tévében láthattam, azok most gyakorlatilg karnyújtásnyi távolságban haladnak el előttem, illetve alakzatunk előtt. Különleges élmény, amikor egy-egy ilyen, világszerte ismert személyiség nemcsak elsétál előttünk, hanem lassan haladva, ránk tekintve, időnként még szemkontaktust is létesít velünk. Ez mutatja, hogy milyen nagyra értékeli tiszteletadásunkat.

A sors érdekes fordulataként viszont április elsejétől ifj. Tálosi Zoltánnal létesíthet szemkontaktust gyakorlatilag az egész ország. A szekszárdi születésű katona – immár őrvezető - növényzet takarta fedezékben fekve, terepszínű egyenruhában, a legújabb ballisztikai védősisakban, a távcsöves puskát célra tartva tekint az óriásplakátokról a járókelőkre. Ez a kifejező, igen hatásos poszter az ország mind több településén hirdeti, hogy a sereg tárt karokkal – és nem utolsó sorban high-tech eszközökkel, különleges életpályát kínálva – várja a haza védelme iránt elkötelezett és arra alkalmas új tagjait.

– Magas, jó megjelenésű, kellően viseli a fizikai megterhelést, fegyelmezett és gyors felfogású – adott külső és belső jellemzést fiáról id. Tálosi Zoltán. – Mindezek alapján én is javasoltam számára, hogy jelentkezzen a seregbe. Rólam köztudott, hogy érdekel a hadtörténet, könyvet írtam a Tolna vármegye felett 1941 és 1945 között zajló légi háborúról, gyűjtöm a két világháborúhoz kötődő tárgyakat, patrióta vagyok, szeretem a hazámat és nem utolsó sorban önkéntes tartalékos főhadnagy is vagyok. Fiam hivatása erős szálakkal kapcsolódik saját elkötelezettségemhez és ennek nagyon örülök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában