A települések ragaszkodnak a hivatalhoz

2023.04.29. 13:00

Több faluban bezár a posta, tiltakoznak ellene a lakók

A Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését. Azt is kilátásba helyezték, ha ez nem történik meg, akkor bezárják a postahivatalt. Több lépcsőben május 1-től zárhatják be ezeket a postákat. Tolna vármegyében az érintett kisebb települések vezetői szerint nincs előkészítve a döntés.

Mauthner Ilona

A postások fontos szerepet töltenek be a települések életében, minden lakót névről ismernek

Fotó: Makovics Kornél

A héten négy település – Alsónyék, Fácánkert, Várdomb, Pörböly – polgármesterei kértek egyeztetést, meghallgatást a körzet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjétől, Horváth Istvántól amiatt, hogy tájékoztató levelet kaptak a Magyar Postától, miszerint a kisebb településeken megszűnik a szolgáltatás. Ha nem tudják átvenni az önkormányzatok az üzemeltetést, akkor bezárják ezeket a hivatalokat, és más megoldás híján feltehetőleg mobilposta működik majd.

Sipos Lajos, Pörböly polgármestere elmondta, Horváth István képviselő segítőkész volt, még az illetékes minisztériumot is felhívta, de sajnos érdemben nem tudott segíteni. Pörbölyön 560-an élnek, de a helyi posta forgalma jelentős. Olyan feltételeket adott a posta az önkormányzatnak arra, hogy vegyék át a szolgáltatást, amelyek a polgármester szerint szinte teljesíthetetlenek.

Bátaszéki posta
Fotó: Makovics Kornél

Havonta 232 ezer forint plusz áfát biztosítana a posta, de ebből az összegből kellene fizetni a bérét a postásnak, a bérleti díjat, a rezsit, a gépek, az épület karbantartását. Napi két órás lenne a nyitva tartás, ami rendkívül kevés idő, hiszen így két és fél perc jutna egy ügyfélre. Ennyi idő alatt még egy csekket sem lehet feladni, mondta a településvezető. 

Ha az önkormányzat ezt a feltételt nem tudja teljesíteni, akkor megszűnik helyben a posta, helyette egy mobilposta működne. A társaság munkatársa az autójával megállna egy adott helyen, és ott várná az ügyfeleket két órán keresztül. Pörbölyön sokan dolgoznak, így napközben arra sem sem lenne idő, hogy átvegyék az ajánlott levelüket vagy a nekik folyósított pénzt, nem is beszélve az idősekről, akiknek a postás vitte eddig a nyugdíjukat. 

A polgármester elmondta, rossz a hangulat emiatt a faluban. Fontos megjegyezni, hogy Pörbölyön 1991-óta működik a postahivatal. Az önkormányzat biztosítja az épületet, a villany és a fűtés, rezsi számlát is ők fizetik, ezek után azt állítja a posta, hogy ráfizetéses nekik az üzemeltetés.

– Próbálunk összefogni Alsónyékkel, Sárpilissel, Alsónánával, közösen alkalmazni egy postást, aki mind a négy településen vállalna munkát, mert a mobilpostát nem tudjuk elfogadni – tette hozzá a polgármester.

Várdomb polgármestere, Simon Csaba elmondta, 1150 a falu lakóinak száma, így sajnos ők is érintettek az ügyben, de nem az első körben, hanem várhatóan június végéig lesz még postájuk. A polgármester szerint az a legnagyobb gond, hogy nincs előkészítve a helyi posták üzemeltetésének ilyen módon való megszüntetése.

Bátai posta
Fotó: Makovics Kornél

Az önkormányzatok többsége ezt a feladatot nem tudja átvállalni. Nagyon sok a nyitott kérdés, az önkormányzat nem kereskedhet, ha megbízna egy vállalkozót, akkor ki végezné a leltárt, a napi zárást, kié a felelősség?

Nánán az önkormányzat átvállalja

A bátaiak nem kaptak levelet a postától, így reménykednek, hogy náluk ebben a témában nem lesz változás, mondta Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere. Itt 1560-an élnek.

Alsónána megpróbálja megoldani azt, hogy a posta maradjon a helyén, mondta Berta Levente polgármester. Mindössze 700 körül van a település lakóinak száma. Egy jelentkezővel tárgyalnak, aki vállalkozásban oldaná meg a posta üzemeltetését, amely jelenleg is az önkormányzat épületében van, a tervek szerint maradna a helyén.

Az önkormányzat átvállalná a rezsi – fűtés, világítás, bérleti díj – költségét, így a posta által felajánlott 232 ezer forintból a munkadíjat kellene finanszírozni. Szeretnék elérni, hogy a posta napi négy órában legyen majd nyitva.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában