"Hol már sírjaik sem domborulnak"

2023.04.10. 07:00

Történelmi előadással ért fel a könyv- és fegyverbemutató Bonyhádon

Horváth Béla, nyugalmazott hadtörténész "Hol már sírjaink sem domborulnak - a 8. honvédzászlóalj története az 1848-49-es magyar szabadságharcban" címmel tartott könyv- és fegyverbemutatót április 5-én a Völgységi Múzeumban.

Farkas Eszter

Horváth Béla a Völgységi Múzeumban mutatta be új könyvét (Fotó: Máté Réka)

A nyugalmazott hadtörténész úgy mondja: legjellemzőbb tulajdonsága a lelkesedés és az édesanyjától kapott igazmondáskényszer. Az édesapja hagyta rá örökül, hogy fiából történelemtanár legyen. A Jóisten közreműködésével húszéves korától azt csinálhatta, abból élt, amit szeretett. A munkája volt a hobbija, előbb a futball és az ifjúsági szervezet, majd harmincegy éven át nyugdíjazásáig a tanári hivatás. A dunaújvárosi Bánki Donát középiskolában népművelőként, könyvtárosként, történelemtanárként dolgozott. Nem kertel. „Nehéz ember voltam világéletemben, és ma is az vagyok. Magányos városi gerillaként éltem meg azt a három évtizedet, sokszor egyedül vívtam harcomat a pedagógia és a történelem tantárgy megújításáért” – írta róla a feol.hu.

A 8. honvédzászlóalj történetének kutatása került a fókuszba (Fotós: Máté Réka)

Vitte a lángot, és szándékai szerint adta tovább tanítványainak: a különféle ifjúsági klubok és találkozók, az amatőr színjátszás, a rendhagyó iskolai ünnepi műsorok, a főzőcskézések, a labdarúgás, az ókori görög múltidézés, a honfoglaló táborok és a regölyi táborozások megannyi alkalmán. Ez utóbbi helyen, Új Szkítia rekonstrukciós régészeti telepén lett törzsi mesemondó is. Az íjászklubot harmincévi szünet után ő élesztette újjá Dunaújvárosban; az ólomkatona-hobbi régről elkíséri, kiváló ónfigura-készítőnek tartják.

Miután nem lett belőle válogatott futballista és politikus sem, 1976-ban végérvényesen elkötelezte magát a tanári pálya mellett. Még a szombathelyi főiskolán kapta feladatul, Simon Péter, szeretett tanára mentorálásával, Hertelendi Miklós huszárezredes életútjának kutatását. Ezzel végérvényesen elmerült az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc történetében. Időközben elvégezte az ELTE történelem kiegészítő szakát, és 14 év alatt, két részletben megírta – elsőként és eddig egyetlenként – a régi huszárezredek legjobbikának, a 6. (Württemberg) huszárezred történetét (2017).

Ezt követően a 8. honvédzászlóalj történetének kutatásához fogott hozzá, majd írta meg. A rendszerváltozással a szellemi javak szabad áramlása következett, s ezért a szíve csücske lett a magyar nép ős- vagy inkább korai történelmében való elmélyedés. Mindent elolvasott, ami erről szólt, a legjobb előadókat hallgatta.

A 8. honvédzászlóalj történetéről szóló könyve korlátozott példány számban továbbra is elérhető a Völgységi Múzeumban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában