Megszállták a várost

2023.04.06. 15:30

Varjúkárogás kergeti őrületbe Szekszárd lakóit

Egymás után érkeznek a bejelentések a szekszárdi polgármesteri hivatalhoz a vetési varjak által okozott károkkal, a madarak zavaró jelenlétével kapcsolatban. A varjak a Bajcsy-Zsilinszky utca fáira költöztek és már annak szélesebb környezetében is panaszt okoznak.

A kép illusztráció.

A lakók szerint a varjak egész nap megállás nélkül kárognak, hangjuk éles és zavaróan hangos, mely még csukott ablaknál is folyamatosan hallatszik. Fészkeik száma egyre gyarapszik, a lakók környezetét, autóit összepiszkítják ürülékükkel.

A problémával kapcsolatban megkerestük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának elnökét, Tóth Istvánt, aki elmondta: „A varjak élettere az idők folyamán teljesen leszűkült az emberi tevékenységek miatt. Az erdőirtásokkal a madarak lakhelyét is tönkre tették, ezért más helyet keresnek maguknak, sokszor a városok fáit választva költésre. Kimondható, hogy a városba költözésük az embernek köszönhető!”

A visszatérő panaszok miatt a szekszárdi polgármesteri hivatal a Tolna Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult természetvédelmi engedélyért a lakosságot zavaró, de védett állatfajnak számító vetési varjak okozta problémák kezelése érdekében. A kormányhivatallal a tényállás tisztázása és a hiánypótlás megtörtént, a közigazgatási hatósági eljárás folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában