Diaszpóra 2023

2023.05.04. 17:29

A magyar identitás megőrzéséért tartanak konferenciát Pécsen

A magyarság érdekében nemzetközi konferenciát tart a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Anglisztika és Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete.

Bama

A konferencia fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Forrás: bama

Az eseményt a PTE Diaszpóra Projekt Hálózattal karöltve május 4. és 6 között a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában rendezik meg. „Múltból a Jövő felé - A modernkori pécsi felsőoktatás első száz esztendeje című centenáriumi programsorozat keretében valósul meg a három napos, több mint hetven előadást számláló konferencia, amely a Diaszpóra2023 - Határtalan közösségek névre hallgat.

Fotó: Laufer László

A Diaszpóra Projekt Hálózat dr. Jarjabka Ákos rektori megbízott vezetésével egy 2017-ben létrejött szervezet, amelynek fő célja, hogy a tömb-, szórvány- és diaszpórában (nép, közösség tagjainak szétszóródása) élő magyarság identitását megőrizzék.  

A konferencia elnöke, prof. dr. Orbán Jolán fontosnak tartja a magyarság és a világ diaszpórában élő közösségei szempontjából, hogy létezik egy ilyen háló, network, amelyben össze tudnak kapcsolódni.

A konferencia fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is jelen volt a konferencia első napján, aki elmondta, hogy amikor egységes magyar nemzetről beszélünk, akkor a Kárpát-medencei magyarokra, illetve a diaszpóra magyar közösségek együttesére gondolunk. Nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar közösségben élő emberek, főleg a gyerekek és a fiatalok meg tudják őrizni magyar identitásukat. 

Ennek egyik eszközének azt véli, hogy biztosítsunk számukra továbbtanulási lehetőséget Magyarországon. Ebből adódóan fontosnak tartja azt is, hogy a kormány szándékai mellett az egyetemek proaktívak legyenek és lehetőségeket kínáljanak a fiataloknak, ezzel lehetővé téve, hogy visszajöjjenek, itt tanuljanak, ennek hatására pedig minél többen itthon maradjanak, vagy ha nem is maradnak itt, de Magyarország jó hírét vigyék a világba. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában