Akkor és most

2023.05.10. 12:30

Bő két hét múlva lesz gyermeknap

Nem panaszkodhatnak a lurkók: idén is rengeteg program várja őket, szinte minden település igyekszik majd a csemetéket meglepni, szórakoztatni, nem is szólva a szülőkről, akik ajándékkal, egy kis finomsággal, kirándulással vagy mással örvendeztetik meg őket.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A gyerekkor szóhoz szinte állandó jelzőként kapcsolódik a „csodálatos” kifejezés, és ismerjük be: a mai kicsik többségének valóban nagyon szép lehet ez az időszak. Régi, több évtizeddel ezelőtti újságokat lapozgattam, és találtam egy felmérést, a mai szociológiai elemzések elődjét. 

Falusi, tanyasi gyerekeket kérdeztek: kitől félnek? Még a porosz nevelési elveket követő adatgyűjtők is elképedtek az eredményen. A gyerekek többsége ugyanis valamelyik szülőt nevezte meg, mint félelme tárgyát.

Akkoriban rideg, kemény világ volt a falvakban. Az otthonokban vasfegyelem uralkodott, gyakori volt a büntetés, a játékot hiábavaló időpocsékolásnak tekintették. A gyerekeknek már egészen kicsi korukban dolgozniuk kellett, ha mást nem, libát őrizni. 

Idegenkedve tekintünk vissza a nem is olyan régi világra. Ma a gyerekek többségét óvják, féltik és legfőképp szeretik. De ne feledjük, sajnos nem minden gyermeknek jut ilyen sors manapság sem! Vannak, akik egy szelet csokoládéról csak ábrándoznak, és olyanok is, akiknek álmaik netovábbja, hogy új ruhájuk legyen.

Pedig a gyerekek megérdemelnék, hogy egyformán jó esélyekkel induljanak neki az életnek. Sajnos nem minden gyermeknek jut irigylésre méltó sors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában