Numizmatika

2023.05.09. 08:00

Krisztus születése előtti pénzeket is láthattak Pakson

Ötven asztallal, harminc kiállító várta Pakson a II. Országos Éremgyűjtő Találkozó és Érmebörzére ellátogató több száz érdeklődőt vasárnap reggel nyolctól délig.

Brunner Mónika

Szőts Tihamér, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Tolna vármegyei szervezetének titkára elmondta, hogy több tízezernyi, a világ minden tájáról származó fizetőeszközt és emlékérmet tekintettek meg az érdeklődők, azok között például Krisztus születése előtti pénzeket is. 

Fotó: Molnár Gyula

Mint elmondta, az eseményen Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából kiadott érméket a helyszínen meg lehetett vásárolni, tehát a különlegesen nagy méretű tükörfényes harmincezer forintos címletű ezüst emlékérmet, annak hétezerötszáz forintos címletű selyemfényes színesfém változatát és az új kétszáz forintos forgalmi érmet. 

– Az éremgyűjtés szenvedély, az emberek megveszik, beszerzik az érméket, amelyek az évek alatt jelentős értéknövekedésen mennek keresztül. Például a 2017-ben kiadott, az Országos Vadásznap keretében kibocsátott Magyar vizsla megnevezésű kétezer forintos névértékű színesfém emlékérme idei évi piaci ára darabonként hetvenezer forint körüli – tette hozzá Szőts Tihamér titkár. 

Elmondta, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete évente többféle emlékérmet is kiad. A Tolna vármegyei szervezetük a jövő évben Szekszárdon Vándorgyűlést szervez kulturális programokkal, amely emlékére alacsony példányszámban néhány száz darab emlékérmet adnak ki ezüstből és bronzból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában