Gyérítés

2023.05.30. 12:44

Lecsapnak a vérszívókra Tolnában

Több mint kétezerháromszáz hektáron gyérítik a szúnyogokat földi kémiai eljárással a héten Tolnában – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) honlapján kedden közölt információkból.

TEOL

A kép illusztráció.

Tolna vármegye hat településén összesen 2335 hektáron végeznek szúnyoggyérítést szerdán, csütörtökön és pénteken. A legnagyobb területen – 900 hektáron – Pakson irtják a vérszívókat. Dunaföldváron 600-, Bölcskén 500-, míg Bátán és Madocsán egyaránt 150-, Pörbölyön 35 hektáron gyérítik a szúnyogokat – közölte az OKF. Hozzátették, az időpontok az időjárás függvényében változhatnak. A pótnapok tervezett időpontja, az esetlegesen elmaradó gyérítést követő két nap.

Mint azt megírtuk, a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában