2023.05.29. 08:35
Rétessel, borokkal, sváb táncokkal ünnepeltek Bátaszéken
Rétessel, finom borokkal, német nemzetiségi dalokkal, táncokkal ünnepelték a pünkösdöt vasárnap Bátaszéken.
A Piactéren felléptek a bátaszéki óvoda német táncosai.
A program délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődött, majd néhai Michéli Mihály emléktábláját avatták a polgármesteri hivatal épületénél. Michéli Mihály egykori bíró, sokat tett a helyi német nemzetiségi hagyományok megőrzéséért, illetve aktív közéleti munkásságának eredményét máig őrzi a település.
A szórakoztató program délután három órától kezdődött a Piactéren. Elsőként a bátaszéki óvoda német táncosai léptek fel, majd a felvidéki néptáncosok, illetve az ifjúsági fúvózenekar mutatta be produkcióját. Nagyon jó hangulatot varázsoltak a térre – a látogatókat is megmozgatva – a Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport tagjai.
Bátaszéken immár hagyomány, ha pünkösd, akkor rétes illata árasztja el a környéket. Hosszú sorok alakultak ki a pultok előtt. Volt káposztás, krumplis, sőt töltött káposztás rétes is, de túróst, meggyest, szilvást, mákost, lekvárost, almást, tökös-mákost is lehetett vásárolni. Az egyik árustól megkérdeztük, mi a titka a házirétesnek.
Mint mondta, a háziasszonyok többsége ma már inkább készen megveszi a réteslapokat, nem bajlódik a tészta elkészítésével, pedig az sem ördöngősség, és sokkal finomabb, mint a bolti.
Az alapanyagok a következők: fél kiló öreg liszt, diónyi zsír, egy tojás, pici só és annyi ecetes víz, hogy gyúrható, nyújtható legyen a tészta. Amikor az alapanyagokat összedolgoztuk, a tésztát állni hagyjuk legalább egy órát.
A rétestészta sikere elsősorban a liszt minőségétől függ: minél dúsabb sikérben, annál ruganyosabb a belőle készült tészta, annál vékonyabbra lehet szakadásmentesen kihúzni.
A rétes mellé kiváló minőségű borokat is kínáltak a helyi termelőktől, de a helyi és a környékbeli kézművesek termékeiből is lehetett vásárolni.