Feszület

2023.06.14. 17:28

A kereszt felújításával példát adtak Gyulajon az összefogásból

Megújult keresztet szenteltek fel Gyulaj határában. Az ünnepségen Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet és Felföldi László megyés püspök áldotta meg a keresztet.

Hanol Erzsébet

„Fogadj örökbe egy keresztet!” Ezzel a címmel hirdetett akciót tavaly év végén a Kereszténydemokrata Néppárt. Felhívásukhoz csatlakoztak Gyulajon, így megújulhatott a település határában álló kereszt. A kezdeményezés célja ugyanis a közterületen, utak mentén álló feszületek megmentése, felújítása és állaguk megóvása. Ezt a nemes feladatot vállalta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásába tartozó két iskola, a dombóvári Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, valamint a gyulaji Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda tanulói. Az ünnepélyes felszentelést szerdán tartották.

Fotó: Mártonfai Dénes

A megjelenteket Bükösdi Olga, a szakképző iskola igazgatója köszöntötte, majd Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta az összefogást, amelynek köszönhetően a kereszt megújult. Emlékeztetett rá, hogy a településeken és az utak mentén álló keresztek a jó Isten iránti tiszteletet fejezik ki, és arra kérte a jelenlévőket, hogy akár a kereszt, akár a templom mellett elhaladva, mondjanak el egy imát, kérést, köszönetet. Kiemelte, hogy ez az összefogás kicsiben közvetít olyan szeretetet és békességét, amelyre az országok és a nemzetek között is szükség van.

A keresztet Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke áldotta meg. Mint mondta, ez a világ legkülönlegesebb szimbóluma. Maga az ember, benne van a szeretet és a szenvedés. Akkor lehetünk boldogok, ha együtt visszük, mert boldogtalan, aki egyedül marad a kereszt alatt. A kérdés tehát az, kikkel viszem életem keresztjét, és kiknek segítek vinni. Mindig egységre, összefogásra van szükség, hiszen csak együtt lehet szeretettel, méltósággal megélni a keresztet, és ezt át kell adni a gyerekeknek is – hangsúlyozta a püspök.

Az eseményen Nemcsák Károly színművész szavalt és Szabó Gyula Győző színművész énekelt.

Az ünnepség után Soltész Miklós államtitkár az összefogás erejét és fontosságát méltatta a TEOL.hu kamerájának adott nyilatkozatában. A felvételt ide kattintva nézheti meg!

Megvalósították ötleteiket a diákok

Bükösdi Olga elmondta, hogy Hegedüs Jánost, Gyulaj plébánosát kérdezték meg, hogy a településen melyik kereszt alkalmas arra, hogy a szakképző iskola diákja megszerzett tudásuk révén felújíthassák azt. Így esett a választás a falu Szakály felőli határában álló keresztre. A középiskolás fiúk – akik az ünnepségen is jelen voltak – végezték el a hegesztést, a kőműves és az asztalos munkát. De nemcsak arra volt gondjuk, hogy a fémből készült kereszt megszépüljön, és arra új elemként egy stilizált galamb kerüljön, hanem arra is, hogy egy kis hídon, lefektetett betonlapokon könnyen meg lehessen közelíteni, és kerítéssel is körbe vették. A kereszt környezetét a gyulaji általános iskola diákjai virágosították. Azt, hogy a falubeliek is magukénak érzik, jelzi, hogy vázában virágokat helyeztek el ott. Bükösdi Olga kiemelte, hogy a felújítást katolikus közösségek támogatták, illetve vállalkozók, köztük Erős Szilveszter síköves, akinek a kereszt talapzatánál található tábla köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában